Sankcje karne w przypadku niezgodności
Sankcje karne w związku z art. 139 rozporządzenia (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych
Zgodnie z art. 139 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego (…) (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. L 95 z 07.04.2017, str. 1) państwa członkowskie zobowiązane są do ustalenia przepisów dotyczących sankcji mających zastosowanie w przypadku naruszeń ww. rozporządzenia. Przewidziane sankcje muszą być skuteczne, proporcjonalne i odstraszające.
Na podstawie art. 139 rozporządzenia UE 2017/625 w Polsce sankcje karne zostały ustalone w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448). Art. 96-102 ww. ustawy ustalają przepisy karne, na podstawie których może zostać wymierzona grzywna, kara pozbawienia wolności, ograniczenia wolności albo kara aresztu, natomiast art. 103-104 ww. ustawy ustalają kary pieniężne wymierzane w drodze decyzji administracyjnej przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego.
Na podstawie art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, za niezgodności z przepisami prawa żywnościowego stwierdzone podczas urzędowych kontroli przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobierane są opłaty zgodnie ze stawkami opłat określonymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. 2022 r. poz. 1130).
Podstawa prawna
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225)
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności