W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Substancje i surowce roślinne niedozwolone do stosowania w suplementach diety

03.01.2025

Suplementy

Z dniem 4 kwietnia 2024 r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U. z 2024 r. poz. 420), które określa m.in. wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych.

Składniki zakazane w produkcji środków spożywczych (w tym suplementach diety) zostały zawarte w załączniku do ww. rozporządzenia pt.: „Wykaz substancji innych niż witaminy i składniki mineralne zakazanych w produkcji środków spożywczych”. Wskazane są w nim substancje tj.:

  1. chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny;
  2. DMAA, w szczególności określana jako: 1,3-DMAA, 1,3-dimetyloamyloamina, 1,3-dimetylopentyloamina, 2-amino-4-metyloheksan, 2-heksanamina, 4-metylo-(9CI), 4-metylo-2-heksanamina, 4-metylo-2-heksyloamina, dimetyloamyloamina, geranamina, metyloheksanamina oraz metyloheksanenamina;
  3. ewodiamina;
  4. grupa selektywnych modulatorów receptora androgenowego (SARMs), w tym: andaryna (S-4), ligandrol (LGD-4033), ostaryna (Enobosarm) oraz Rad-140 (Testolone);
  5. higenamina;
  6. hordenina;
  7. ibutamoren (MK-677);
  8. pankreatyna;
  9. pieprz metystynowy (Piper methysticum);
  10. świerzbiec właściwy (Mucuna pruriens).

Ponadto zgodnie z Uchwałą nr 1/2024 Zespołu do spraw Suplementów diety z dnia 10 września 2024 r. zmieniającą uchwałę Nr 6/2021 z dnia 30 sierpnia 2021 r. w sprawie niektórych substancji i surowców roślinnych niedozwolonych do stosowania w suplementach diety Chelidonium majus L. (Glistnik jaskółcze ziele) nie może być stosowany w suplementach diety.

Przedsiębiorco pamiętaj!

Przy opracowywaniu składu oraz weryfikacji, czy dany składnik może być stosowany w produkcji suplementów diety, należy zweryfikować m.in. również:

  • dozwolone formy chemiczne witamin i składników mineralnych zgodnie z załącznikiem 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu i oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2023 r., poz. 79) oraz dyrektywą 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U.UE.L.2002.183.51);
  • wykaz substancji, których stosowanie w żywności jest zakazane, ograniczone lub podlega kontroli przez wspólnotę zgodnie z załącznikiem III Rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U.UE.L.2006.404.26);
  • unijny wykaz nowej żywności zawarty w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiającym unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności, który zawiera informację czy nowa żywność, na którą wydano zezwolenie może być stosowana w suplementach diety oraz warunki stosowania;
  • katalog Novel Food, który zawiera informację czy dana substancja/składnik roślinny nie posiada statusu nieautoryzowanej nowej żywności.

Więcej informacji na temat „Przydatne informacje przy opracowywaniu składu suplementów diety"

{"register":{"columns":[]}}