System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)
O projekcie
Nazwa projektu: System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)
Projekt POPC.02.01.00-00-0119/19 w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020.
Oś priorytetowa II: „E-administracja i otwarty rząd”
Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”
Beneficjent: Główny Inspektorat Sanitarny
Partner: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów (do 30 czerwca 2022 r.)
Termin rozpoczęcia realizacji Projektu: 15 lipca 2020 r.
Termin zakończenia realizacji Projektu: 31 grudnia 2023 r.
Całkowita wartość realizacji Projektu: 12 650 770,08 zł
Źródła finansowania:
- Środki Unii Europejskiej: Program Operacyjny Polska Cyfrowa – 10 706 346,71 PLN, (dofinansowanie 84,63%);
- Budżet państwa: 1 944 423,37 PLN (15,37%).
Cel
- Udostępnienie ustandaryzowanych procedur analizy powiadomień.
- Optymalizacja czasu weryfikacji powiadomień.
- Udostępnienie dojrzałych narzędzi do elektronicznej komunikacji pomiędzy interesariuszami procesu.
- Możliwość efektywnego wyszukiwania informacji oraz monitorowanie procesu wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek. Obowiązek złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu do obrotu żywności objętej obowiązkiem powiadamiania- wynika z art. 29 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021, z późn. zm.).
Korzyści
- Usprawnienie procesu składania powiadomień, o których mowa w art. 29 ust. 1 ustawy,
- Automatyzacja weryfikacji formalno-prawnej powiadomienia.
- Skrócenie czasu weryfikacji merytorycznej powiadomień.
- Usprawnienie wymiany informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Zmniejszenie ryzyka wprowadzenia do obrotu produktu niespełniającego wymagań prawa żywnościowego i związanych z tym konsekwencji.
- Ułatwienie działalności eksportowej, usprawnienie wymiany informacji z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorującymi przedsiębiorcę.
- Wyeliminowanie ryzyka związanego z naruszeniem przepisów prawa żywnościowego przez przedsiębiorców przy wprowadzaniu produktów do obrotu.