Wspólnie na rzecz bezpieczeństwa żywności
23.01.2025
Główny Inspektorat Sanitarny, w którym zlokalizowany jest Polski Punkt Koordynacyjny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), aktywnie angażuje się w promowanie działań EFSA. W związku z tymi działaniami od niedawna w Polsce realizowana jest funkcja Krajowego Koordynatora ds. komunikacji z EFSA (Member State Communication Coordinator – MSCC).
Głównym zadaniem MSCC jest ułatwianie komunikacji na temat bezpieczeństwa żywności w Europie oraz współpraca z instytucjami, które mogą umożliwić dotarcie do obywateli.
W celu realizacji tego zadania zaprosiliśmy do współpracy instytucje i podmioty krajowe, a naszym kolejnym krokiem jest skupienie ich w ramach krajowej sieci komunikacji w zakresie bezpieczeństwa żywności.
Krajowa sieć komunikacji ma składać się m.in. z instytucji publicznych odpowiedzialnych za ocenę i zarządzanie ryzykiem. Celem sieci jest prowadzenie skutecznej komunikacji z obywatelami na temat zagrożeń związanych z żywnością. Dzięki współpracy wielu podmiotów o zróżnicowanym zakresie działalności możliwe będzie prowadzenie spójnej komunikacji związanej z szeroko rozumianym bezpieczeństwem żywności.
23 stycznia 2025 r. odbyło się pierwsze spotkanie w ramach sieci, na którym zostały omówione jej założenia, formy współpracy i najbliższe działania. Naszym wspólnym celem jest informowanie obywateli o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym w sposób spójny i oparty na dowodach naukowych oraz dotarcie z tymi komunikatami do jak największej grupy odbiorców.