W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu i związane z tym wycofanie jaj

Wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach środowiskowych fermy drobiu i związane z tym wycofanie jaj

Opublikowano: 20.12.2019

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis
w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:

Producent – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340

Zakład pakowania jaj – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30215908

Produkt – Jaja

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 21.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 22.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 23.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 24.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 25.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 30.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 1.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 2.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 3.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 4.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 5.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 6.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 7.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 8.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 9.01.2020 r.

Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 10.01.2020 r.

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}