Żywność prozdrowotna
-
System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020Projekt zakłada stworzenie systemu powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej, oferującego e-usługę w której czas szczegółowej analizy powiadomień składanych do Głównego Inspektoratu Sanitarnego ulegnie znacznemu skróceniu. Prostsze i bardziej intuicyjne będzie również korzystanie z danych udostępnionych w publicznym rejestrze produktów objętych obowiązkiem powiadamiania. Projekt będzie przedsięwzięciem o charakterze centralnym, skierowanym do wielu zainteresowanych. Żywność prozdrowotna, która objęta jest obowiązkiem powiadamiania cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów. System powiadamiania będzie zapobiegać wprowadzaniu do obrotu produktów niespełniających kryteriów stawianych środkom spożywczym. Dzięki funkcjonalnościom systemu już na etapie składania powiadomienia, w przypadku niezgodności produktu z obowiązującym prawem żywnościowym, przedsiębiorca uzyska informację o potencjalnych zastrzeżeniach do produktu. System zapobiegać będzie sytuacjom, w których do obrotu wprowadzana jest nieautoryzowana nowa żywność, produkty, które powinny być wprowadzane jako produkty lecznicze lub produkty zawierające w swoim składzie niedopuszczone w UE formy chemiczne witamin lub składników mineralnych.
-
Prezentacja publiczna założeń projektu „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”Obwieszczenie publiczne z dnia 23 września 2019 r.