W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Dokumenty do pobrania

Graniczna kontrola Import/Eksport

Materiały

WNIOSEK O DOKONANIE GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ ŚRODKA SPOŻYWCZEGO MATERIAŁU LUB WYROBU PRZEZNACZONEGO DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
WNIOSEK​_O​_DOKONANIE​_GRANICZNEJ​_KONTROLI​_SANITARNEJ​_ŚRODKA​_SPOŻYWCZEGO​_MATERIAŁU​_LUB​_WYROBU​_PRZEZNACZONEGO​_DO​_KONTAKTU​_Z​_ŻYWNOŚCIĄ.docx 0.02MB
WNIOSEK O DOKONANIE GRANICZNEJ KONTROLI SANITARNEJ SUBSTANCJI POMAGAJĄCEJ W PRZETWARZANIU
WNIOSEK​_O​_DOKONANIE​_GRANICZNEJ​_KONTROLI​_SANITARNEJ​_SUBSTANCJI​_POMAGAJĄCEJ​_W​_PRZETWARZANIU.docx 0.02MB
WSPÓLNOTOWY DOKUMENT WEJŚCIA (COMMON ENTRY DOCUMENT–CED) - FORMULARZ DLA PODMIOTU WPROWADZAJĄCEGO
WSPÓLNOTOWY​_DOKUMENT​_WEJŚCIA​_(COMMON​_ENTRY​_DOCUMENT–CED)​_-​_FORMULARZ​_DLA​_PODMIOTU​_WPROWADZAJĄCEGO.doc 0.14MB
WSKAZÓWKI DO WYPEŁNIENIA WSPÓLNOTOWEGO DOKUMENTU WEJŚCIA (CED)
WSKAZÓWKI​_DO​_WYPEŁNIENIA​_WSPÓLNOTOWEGO​_DOKUMENTU​_WEJŚCIA​_(CED.pdf 1.08MB
Wnioski dla przedsiębiorców rozpoczynających/prowadzących działalność w sektorze spożywczym

Informacje dla przedsiębiorców rozpoczynających/prowadzących działalność w sektorze spożywczym

Czym charakteryzuje się zdrowa żywność - Papagrin

 

Przedsiębiorcy prowadzący produkcję lub obrót żywnością są zobowiązani do przestrzegania przepisów prawa żywnościowego, w tym m.in.:

  • rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • rozporządzenia (WE) nr 852/2004Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
  • ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia i rozporządzeń wykonawczych wydanych na podstawie tej ustawy.

 

Przedsiębiorca zajmujący się produkcją lub obrotem żywnością jest zobowiązany
do zatwierdzenia i wpisu swojego zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Rejestrację i  zatwierdzenie uzyskuje się w drodze decyzji wydawanej przez państwowego powiatowego/granicznego inspektora sanitarnego, zgodnie z przepisami art. 61 i 63 ww. ustawy. Wzór wniosku o rejestrację i zatwierdzenie określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących
lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Wniosek o rejestracje i zatwierdzenie zgodnie z art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia należy złożyć co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

 

Wymagania higieniczne dla zakładów produkcji i obrotu żywnością

Wymagania higieniczne zostały określone w  załączniku II do Rozporządzenia (WE)
nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 w sprawie higieny środków spożywczych. Należą do nich między innymi kwestie związane z wyposażeniem, wystrojem, konstrukcją, rozmieszczeniem i wielkością pomieszczeń , które służą do produkcji żywności, zaopatrzenie ich w wodę czy wentylację.

Zgodnie z rozdziałem I tego załącznika pomieszczenia, w których wykonywane są czynności związane z produkcją i obrotem żywnością muszą być utrzymywane w czystości i zachowane w dobrym stanie i kondycji technicznej, a ich wyposażenie, wystrój i konstrukcja mają eliminować ryzyko jej zanieczyszczenia, w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Zgodnie z art. 5 ww. rozporządzenia (WE) nr 852/2004 przedsiębiorcy są zobowiązani do opracowania i wdrożenia w zakładzie procedury na podstawie zasad systemu HACCP w ramach której przedsiębiorca może sam we własnym zakresie ustalić metody i sposób przeprowadzania kontroli wewnętrznej.

Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 pozwala na wprowadzenie zasad opartych na systemie HACCP w sposób elastyczny, aby mogły być stosowane w każdej sytuacji. W szczególności niezbędne jest uwzględnienie, że w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego nie jest możliwe zidentyfikowanie zagrożenia i wyznaczenie krytycznych punktów kontroli oraz, że w niektórych przypadkach, dobra praktyka higieniczna może zastąpić monitorowanie krytycznych punktów kontroli.

Na podstawie art. 59 ust. 2 ww. ustawy osoba pracująca w styczności z żywnością powinna uzyskać określone przepisami o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Na podstawie rozdziału XII załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004 przedsiębiorca zapewnia nadzór i szkolenia personelu pracującego w produkcji i obrocie żywnością odpowiednio do wykonywanej pracy w zakresie higieny, w tym stosowania zasad systemu HACCP.

Na podstawie art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 żywność znajdująca się w obrocie nie może być niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi przedsiębiorca. 

Materiały

WNIOSEK​_O​_ZATWIERDZENIE​_I​_O​_WPIS​_DO​_REJESTRU ZAKŁADÓW
WNIOSEK​_O​_ZATWIERDZENIE​_I​_O​_WPIS​_DO​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW.doc 0.04MB
WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU
WNIOSEK​_O​_WPIS​_ZAKŁADU​_DO​_REJESTRU​_042024.doc 0.04MB
WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE
WNIOSEK​_O​_DOKONANIE​_ZMIAN​_W​_​_REJESTRZE.doc 0.04MB
WNIOSEK O WYKREŚLENIE Z REJESTRU ZAKŁADU
WNIOSEK​_O​_WYKREŚLENIE​_Z​_REJESTRU​_ZAKŁADU.doc 0.04MB
Choroby Zawodowe

Za chorobę zawodową, zgodnie z art. 2351 Kodeksu pracy, uważa się chorobę wymienioną w wykazie chorób zawodowych, jeżeli w wyniku oceny warunków pracy można stwierdzić bezspornie lub z wysokim prawdopodobieństwem, że została spowodowana działaniem czynników szkodliwych dla zdrowia, występujących w środowisku pracy albo w związku ze sposobem wykonywania pracy.

Wykaz chorób zawodowych jest załącznikiem do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 2009 r. w sprawie chorób zawodowych. Plik do pobrania można znaleźć w sekcji „Materiały” na dole strony.

Jak rozpoznać chorobę zawodową u pracownika lub byłego pracownika?

Zgodnie z art. 2352 Kodeksu pracy, może nastąpić w okresie jego zatrudnienia w narażeniu zawodowym albo po zakończeniu pracy w takim narażeniu, pod warunkiem wystąpienia udokumentowanych objawów chorobowych w okresie ustalonym w wykazie chorób zawodowych.

Zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej może dokonać:

  • pracodawca,
  • lekarz podmiotu właściwego do rozpoznania choroby zawodowej,
  • pracownik lub były pracownik, który podejrzewa, że występujące u niego objawy mogą wskazywać na taką chorobę, przy czym pracownik aktualnie zatrudniony zgłasza podejrzenie za pośrednictwem lekarza sprawującego nad nim profilaktyczną opiekę zdrowotną,
  • były pracownik zgłasza podejrzenie choroby zawodowej bezpośrednio do poniżej wymienionych organów.

Podejrzenie choroby zawodowej zgłasza się:

  • właściwemu państwowemu inspektorowi sanitarnemu,
  • właściwemu okręgowemu inspektorowi pracy.

Ich właściwość ustala się według miejsca, w którym praca jest lub była wykonywana przez pracownika, lub według krajowej siedziby pracodawcy, w przypadku gdy dokumentacja dotycząca narażenia zawodowego jest gromadzona w tej siedzibie.

Formularz zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej można znaleźć w zakładce „Materiały” na dole strony.

Właściwy państwowy inspektor sanitarny, który otrzymał zgłoszenie podejrzenia choroby zawodowej, wszczyna postępowanie, w szczególności przeprowadza ocenę narażenia zawodowego oraz sporządza kartę oceny narażenia zawodowego, którą wraz ze skierowaniem na badania przekazuje do jednostki orzeczniczej I stopnia.

 

JEDNOSTKA ORZECZNICZA I STOPNIA :      Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy w Olstynie

JEDNOSTKA ORZECZNICZA II STOPNIA:     Instytut Medycyny Pracy im. Prof J. Nofera w Łodzi

 

 

 

Materiały

ZGŁOSZENIE PODEJRZENIA CHOROBY ZAWODOWEJ
choroba​_zawodowa​_zgłoszenie.docx 0.01MB
ZAWIADOMIENIE O SKUTKACH CHOROBY ZAWODOWEJ
zawiadomienie​_o​_skutkach​_choroby​_zawodowej.docx 0.02MB
WYKAZ CHORÓB ZAWODOWYCH
WYKAZ​_CHORÓB​_ZAWODOWYCH​_WRAZ​_Z​_OKRESEM.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}