Bezpieczne korzystanie z butli propoan-butan
Bezpieczne korzystanie z butli propan – butan
Gaz płynny jest przechowywany jako ciecz pod podwyższonym ciśnieniem w specjalnie zaprojektowanych butlach. Butle takie powinny być napełniane w wyspecjalizowanych punktach.
Używanie butli napełnionych na stacjach autogazu jest niebezpieczne!
Bezpieczne przechowywanie
- Butle należy przechowywać w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od otwartego ognia, urządzeń elektrycznych i źródeł zasilania.
- Butli nie należy przechowywać w piwnicy lub pomieszczeniach zamkniętych gaz jest cięższy od powietrza, będzie więc osiadać w dolnych partiach pomieszczenia i gromadzić się, tworząc łatwopalną mieszaninę.
- Nie należy przechowywać butli w pobliżu źródeł ciepła.
- Należy zawsze używać węży przeznaczonych dla gazu płynnego. Wąż powinien mieć długość co najmniej 1,5 m, a na obu jego końcach powinny znajdować się opaski zaciskowe. Węże należy wymieniać co 4 lata, ponieważ z czasem ulegają one zużyciu.
- Podczas użytkowania wszystkie butle powinny być wyposażone w reduktor ciśnienia przeznaczony specjalnie dla propanu lub mieszaniny propan-butan, prawidłowo regulujący ciśnienie w przypadku wystąpienia zmian temperatury. Należy używać reduktorów odpowiednich dla danego typu gazu.
- Podczas podłączania reduktora ciśnienia do butli należy zawsze postępować zgodnie z instrukcjami i nie należy otwierać zaworu butli ani pokrętła reduktora, dopóki ten ostatni nie zostanie prawidłowo zamontowany.
- Nie należy palić podczas podłączania urządzeń, wycieków nie należy sprawdzać za pomocą płomienia.
- Przed podłączeniem nowej butli należy sprawdzić uszczelkę reduktora ciśnienia lub zaworu. Jeśli guma wygląda na zużytą lub uszkodzoną, należy skontaktować się z dostawcą butli.
Bezpieczne gotowanie przy użyciu gazu płynnego
- Butla musi znajdować się w pozycji stojącej.Ustaw kuchenkę gazową i butle powyżej poziomu podłoża, kuchenka powinna znajdować się wyżej niż butla.
- Sprawdź, czy wąż gumowy nie dotyka powierzchni kuchenki.
- Ogień na kuchence bez automatycznego zapłonu zapala się prawidłowo w następujący sposób:
- Zapal zapałkę.
- Przyłóż płomień do palnika. Przekręć pokrętło zaworu kuchenki.
- Podczas gotowania pomieszczenie musi być prawidłowo wentylowane.
- Na butli nie należy stawiać gorących sprzętów do gotowania.
- Butli nie należy narażać na działanie wysokich temperatur.
- Po zakończeniu gotowania zakręć zawór butli.
- Jeśli nie będziesz gotować przez dłuższy czas, zdemontuj reduktor i zabezpiecz dyszę zaworu dostarczoną niebieską nakrętką zabezpieczającą.
- Butle i inna urządzenia należy chronić przed dziećmi.
Kontrola
- Należy regularnie sprawdzać, czy wąż nie jest uszkodzony lub pęknięty.
- Należy także sprawdzić, szczelność w punkcie podłączenia węża używając do tego celu roztworu mydła. Nie należy sprawdzać połączenia przy użyciu źródła otwartego ognia.
- Wąż i opaski należy wymieniać co 4 lata, stosując wyłącznie zatwierdzone zamienniki.
- Reduktory należy wymieniać co 5 lat, stosując wyłącznie zatwierdzone zamienniki.
- Puste butle należy zakręcić kurkiem podłączonego urządzenia, a następnie zakręcić zawór butli. Zawór należy zabezpieczyć dostarczoną niebieską nakrętką zabezpieczająca.
- Puste butle należy zawsze zwracać Waszemu dostawcy.
- Pustych butli nie należy składować do góry dnem.
POSTĘPOWANIE AWARYJNE !
Jeżeli poczujesz gaz …
- Zakręć zawór na butli.
- Natychmiast zgaś wszystkie źródła ognia.
- Nie włączaj żadnych urządzeń elektrycznych i uważaj na wszystkie urządzenia, które mogą włączać się lub wyłączać automatycznie.
- Otwórz wszystkie drzwi i okna, aby przewietrzyć budynek.
- Odłącz butlę od urządzenia, wynieś ją na zewnątrz budynku i skontaktuj się z osobą posiadającą uprawnienia do naprawy urządzeń gazowych.
Duży wyciek lub pożar …
- W przypadku dużego wycieku gazu lub pożaru wyprowadź wszystkie osoby z budynku.
- Zadzwoń pod numer 998 i powiadom straż pożarną o wycieku lub pożarze butli z gazem w budynku.
- Stosuj się do wskazówek dyspozytora straży pożarnej.