Dopłaty do prywatnego przechowywania
Mechanizmy dopłat do prywatnego przechowywania produktów rolno spożywczych są uruchamiane okresowo i mają na celu zagospodarowanie sezonowych nadwyżek produkcyjnych.
Realizacja powyższych mechanizmów w ramach kompetencji KOWR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania, zgodnie z zasadami określonymi przez KE.
Zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej do najczęściej uruchamianych mechanizmów w zakresie przechowywania należą:
- dopłaty do prywatnego przechowywania wołowiny,
- dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny (szczegółowe informacje: https://www.gov.pl/web/arimr/doplaty-do-prywatnego-przechowywania4),
- dopłaty do prywatnego przechowywania masła,
- dopłaty do prywatnego przechowywania OMP,
- dopłaty do prywatnego przechowywania serów.
Mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania mięsa baraniego i koziego uruchamiany jest przez Komisję Europejską bardzo sporadycznie.
Dopłata jest udzielana wg zasad określonych przez KE wszystkim Przedsiębiorcom, którzy zawarli z KOWR umowę na dopłaty do prywatnego przechowywania produktów rolno spożywczych a także spełnili warunki udzielania dopłat zgodnie z zasadami określonymi przez KE.
Stawki dopłat do przechowywanych produktów mogą być ustalone przez Komisję Europejską z góry lub w drodze procedury przetargowej.
W rozporządzeniu otwierającym mechanizm dopłat KE określa m.in.:
- wykaz produktów wraz z właściwymi kodami CN,
- minimalną ilość produktów, do której może odnosić się pojedynczy wniosek/oferta,
- okres wnioskowania o dopłaty lub terminy składania ofert przetargowych,
- minimalny i maksymalny okres przechowywania produktów,
- wysokość zabezpieczenia.