Dzieciaki na tropie zdrowego żywienia, czyli kolejna edycja wycieczek edukacyjnych w Programie dla szkół za nami!
Najskuteczniejsza edukacja to ta przez zabawę i wspólne doświadczanie. W Programie dla szkół dzieci nie tylko otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne, ale również biorą udział w działaniach edukacyjnych. Oprócz promowania zdrowej diety program ma na celu przybliżyć dzieciom pracę rolnika i życie na wsi oraz pokazać, w jaki sposób są produkowane lub uprawiane ich ulubione produkty, które otrzymują w szkole.
W roku szkolnym 2022/2023 miała miejsce kolejna edycja zorganizowanych przez KOWR, a sfinansowanych z budżetu UE wycieczek edukacyjnych do gospodarstw rolnych, ekologicznych, sadów i zakładów przetwórczych.
Dzieci w odwiedzanych miejscach mogły obserwować pracę w gospodarstwie, uprawę warzyw i owoców, od nasion i sadzonek po dojrzale owoce i warzywa, podziwiały sady, hodowle zwierząt dających mleko, mogły także zobaczyć w jaki sposób produkuje się na przykład sery.
Wycieczki cieszyły się dużym zainteresowaniem szkół. Pod opieką doświadczonych rolników i edukatorów dzieci bezpośrednio, w formie zabawy, uczestniczyły w wielu aktywnościach związanych z życiem na wsi. Ważnym elementem każdej wycieczki były wspólne degustacje wytwarzanych lokalnie produktów, w tym ekologicznych owoców. Dzieci wykazywały się dużą aktywnością, zaangażowaniem i zaciekawieniem, co z pewnością pomoże im zapamiętać na długo to czego się nauczyły.
Łącznie w całej Polsce odbyło się 160 wycieczek edukacyjnych, w których uczestniczyło
ok. 4,8 tys. dzieci z klas I-V szkół podstawowych.
Jedna z wycieczek odbyła się w dniu 16 czerwca 2023 r. z udziałem dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Ciechanowie, w ramach której dzieci odwiedziły gospodarstwo „Chata pod Dębami” w Karniewie w województwie mazowieckim.