Gniezno stolicą regionalnej kuchni – finał IX edycji „Bitwy Regionów”
22 września 2024 r. pierwsza stolica Polski zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
Organizatorem finału było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice¬-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego.
Drugie miejsce przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.
Kolejne miejsce na podium zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które zaserwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Finaliści IX edycji „Bitwy Regionów” i ich potrawy:
• województwo dolnośląskie: KGW Lipowianki w Nawojowie Śląskim – rosół z krzykacza z klopsikami i makaronikiem kozim;
• województwo kujawsko-pomorskie: KGW w Kruszynie – żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach;
• województwo lubelskie: KGW Niedzieliska – kaczka po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym;
• województwo lubuskie: KGW Kotowice „Wianeczki” – zrazy z dzika z sosem grzybowym, kluchy, kapusta kiszona;
• województwo łódzkie: KGW w Branicy – kwas z kapusty kiszonej na mięsie z królika;
• województwo małopolskie: KGW w Kąclowej – truś z blandory z tobołkami w pomadzie śmietanowo-prawdziwkowej;
• województwo mazowieckie: KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” – turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem;
• województwo opolskie: KGW w Hajdukach Nyskich – hajduckie niebo;
• województwo podkarpackie: KGW w Krasiczynie – comber jagnięcy z kozim serem podany na kaszy pęczak z borowikami w towarzystwie sosu miętowego i surówki z pora;
• województwo podlaskie: KGW w Przystawańcach – żąsies śiupinys (potrawka z gęsiny);
• województwo pomorskie: Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata” – kaczka podana na żurawinie z zapiekanym jabłuszkiem i modrą kapustą z ziemniakami puree;
• województwo śląskie: KGW BESTWINIANKI – pipki gęsie z puree chrzanowo-ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny;
• województwo świętokrzyskie: KGW „Sikoreczki” w Krzcięcicach – tulipan z gęsiną;
• województwo warmińsko-mazurskie: KGW w Durągu – dzika golonka na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany;
• województwo wielkopolskie: KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” – gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana;
• województwo zachodniopomorskie: KGW w Międzywodziu FREGATA – żur rybaka z niespodzianką.
Wszystkim Kołom serdecznie gratulujemy