W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

KOWR organizatorem polskiego stoiska narodowego na targach GULFOOD 2018 w Dubaju (ZEA)

W dniach 18-22 lutego 2018 r. w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich odbyły się targi GULFOOD 2018, jedno z najważniejszych wydarzeń wystawienniczych z branży spożywczej na świecie. Tegoroczna 23 edycja targów zgromadziła około 5 000 wystawców, w tym 120 pawilonów narodowych oraz przyciągnęła około 95 000 odwiedzających.

Targi GULFOOD to szczególne wydarzenie również dla polskich przedsiębiorców z branży spożywczej. Na zorganizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa stoisku narodowym o powierzchni 120 m2 swoją ofertę prezentowało 11 przedsiębiorców reprezentujących branże: owoców i warzyw, przetworów owocowo-warzywnych, mleka i wyrobów mlecznych, słodyczy, miodów, konserw i wyrobów mięsnych, a także produktów rolnictwa ekologicznego.

Ogółem w targach GULFOOD 2018 uczestniczyło ponad 60 polskich wystawców.

Podczas pierwszego dnia targów nastąpiło oficjalne otwarcie stoiska narodowego przez Pana Zbigniewa Babalskiego, Sekretarza Stanu w MRiRW oraz Pana Roberta Rostka Ambasadora RP w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Następnie odbyło się spotkanie polskiej delegacji z JE Inż. Mariam Hareb Al. Muhariri Minister Stanu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Dubaju. Pierwszego dnia targów na polskim stoisku narodowym miało także miejsce uroczyste przyjęcie wydane przez Sekretarza Stanu w MRiRW, w którym udział wzięli przedstawiciele biznesu w ZEA, przedstawiciele mediów, jak również polscy przedsiębiorcy.

W kolejnych dniach targów w ramach misji gospodarczej przygotowanej dla polskich przedsiębiorców przez KOWR zorganizowane zostało spotkanie z Panem Essamem Sayedem Sharafem Al. Hashimi, przedstawicielem Wydziału Food Control z Dubai Municipality, w którym uczestniczyły polskie firmy obecne na stoisku KOWR. Dodatkowo Pan Moneer Faour, Kierownik Zagranicznego Biura Handlowego PAIiH w Dubaju przybliżył polskim wystawcom specyfikę rynku rolno-spożywczego w ZEA oraz zasady prowadzenia biznesu w krajach arabskich.

Na polskim stoisku narodowym we wszystkie dni targów odbywały się dwa razy dziennie zorganizowane przez KOWR pokazy kulinarne połączone z degustacją tradycyjnych polskich postaw, które przyciągały licznych zwiedzających zainteresowanych polską tradycją kulinarną.

Duże zainteresowanie ofertą polskich wystawców oraz liczne rozmowy biznesowe jakie polscy przedsiębiorcy przeprowadzili podczas targów mogą potwierdzają sukces tegorocznej edycji targów GULFOOD.   

{"register":{"columns":[]}}