Nowe regulacje prawne dotyczące etykietowania i reklamowania produktów żywnościowych w RPA
W dniu 31 stycznia Ministerstwo Zdrowia RPA opublikowało dokument zawierający projekt nowej ustawy dotyczącej etykietowania i reklamy środków spożywczych.
Projekt ustawy przewiduje m.in.:
- wprowadzenie na etykietach informacji o zawartości cukru w żywności,
- zakaz stosowania opisów żywności, takich jak np. „super żywność”, „inteligentna żywność”, „zdrowa żywność”,
- ograniczenie stosowania na opakowaniach określeń, które mogą wprowadzać w błąd, np. takich jak: „karmione zbożem”, „karmione trawą”, „jagnięcina naturalna”, „chów wiejski”, „wolny wybieg”, „czysty”,
- zakaz umieszczania na etykietach rekomendacji od celebrytów, lekarzy, organizacji społecznych,
- zakaz używania słowa „mięso” na produkcie, w którym zawartość procentowa mięsa jest mniejsza niż 25%,
- zakaz używania określeń, które nie znajdują odzwierciedlenia w składzie żywności,
- nakaz umieszczania na produkcie informacji w przypadku produktu o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu.
Szczegółowe informacje dotyczące nowych regulacji znajdują się w załączonym dokumencie (zob. załącznik poniżej)
W okresie 3 miesięcy od daty publikacji możliwe jest przedkładanie uwag do projektu.
Podmioty zainteresowane zgłoszeniem uwag do projektu mogą zgłosić uwagi za pośrednictwem radcy handlowego Ambasady RP w Pretorii.
Uwagi prosimy zgłaszać w języku angielskim na adres pretoria.amb.sekretariat@msz.gov.pl (do wiadomości radcy handlowego).
Materiały
REGULATIONS RELATING TO THE LABELLING AND ADVERTISING OF FOODSTUFFSregulations_zal.pdf 2.92MB