Obowiązek rejestracji przedsiębiorców produkujących żywność eksportowaną do Chin oraz nowa ustawa o zarządzaniu bezpieczeństwem żywności
Od 1 stycznia 2022 r. obowiązują nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej:
- Zarządzenie Generalnej Administracji Celnej ChRL nr 248 określające zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin;
- Zarządzenie Generalnej Administracji Celnej ChRL nr 249 określające zasady zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z Chińskiej Republiki Ludowej, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.
Obwieszczenie Generalnej Administracji Celnej ChRL nr 103 doprecyzowuje zapisy zawarte w zarządzeniach 248 i 249 w zakresie m.in. następujących informacji dot.:
- obowiązku rejestracji w systemie zarządzania rejestracją dla zagranicznych przedsiębiorstw produkujących żywność, znajdującym się pod adresem: https://cifer.singlewindow.cn,
- wymogów dotyczących paczkowania i umieszczania numeru rejestracyjnego.
Kogo dotyczą przepisy zawarte w zarządzeniach nr 248 i 249?
Wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą i magazynową eksportujący żywność do Chin podlegają obowiązkowi rejestracji w systemie rejestracyjnym CIFER/Singlewindow nadzorowanym przez Generalną Administrację Celną ChRL (GACC).
Z obowiązku rejestracji wyłączeni zostali zagraniczni przedsiębiorcy produkujący i eksportujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością.
Zasady rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow:
Proces rejestracji może być zrealizowany w drodze:
- Rejestracji z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu dla 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka (art. 7 zarządzenia 248). Należą do nich: mięso i jego produkty; osłonki wędliniarskie; produkty rybołówstwa; produkty mleczarskie; gniazda jaskółcze i ich produkty; produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty; tłuszcze i oleje jadalne; pierogi i nadziewane makarony; zboża jadalne; przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody; świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe; przyprawy; orzechy i nasiona; suszone owoce; surowe ziarna kawy i kakao; dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.
Uwaga!
Z pierwotnej kategorii produktów wymagających rejestracji z rekomendacją w systemie CIFER/Singlewindow, w późniejszym czasie zostały wyłączone następujące artykuły rolno-spożywcze: rośliny oleiste, ziarna jadalne, świeże warzywa, suszona fasola, przyprawy pochodzenia roślinnego (nie kruszone i nie mielone) oraz niepalone ziarna kawy i kakao. Ich rejestracji należy dokonywać bezpośrednio w Departamencie Inspekcji i Kwarantanny Roślin i Zwierząt Generalnej Administracji Celnej ChRL. Komunikat dotyczący tej zmiany znajduje się po zalogowaniu do systemu CIFER/Singlewindow
Świeże owoce (sady, pakowalnie, magazyny) na chwilę obecną nie podlegają rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow. Lista produktów wysokiego ryzyka może ulec zmianie.
- Indywidualnej rejestracji lub rejestracji za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) w przypadku pozostałych produktów.
Do systemu https://cifer.singlewindow.cn zostały przeniesione dane dotyczące aktywnych rejestracji. Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16 zarządzenia 248). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie na 6 do 3 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20 zarządzenia 248).
Przed rejestracją produktu należy zwrócić uwagę na bardzo ważną kwestię, jaką jest odmienna struktura kodu celnego (kod HS), która zgodnie z chińska specyfiką wygląda następująco: sześć cyfr + cztery cyfry + trzycyfrowy kod CIQ (sześć pierwszych cyfr jest wspólnych w nomenklaturze międzynarodowej, cztery są dedykowane dla wywozu do ChRL, trzy ostatnie to kod inspekcji i kwarantanny (CIQ). Łącznie z CIQ jest to 13 cyfrowy kod. Kluczowe jest ustalenie poprawnego kodu HS i CIQ. Przedsiębiorca jest zobowiązany samodzielnie w zakładce Product type query w systemie CIFER/Singlewindow potwierdzić kod HS i CIQ. Rekomendowany jest kontakt z chińskim importerem w celu weryfikacji poprawności kodu HS.
Wysyłkę do Chin można rozpocząć po zatwierdzeniu oraz akceptacji wniosku przez GACC i uzyskaniu trzynastocyfrowego chińskiego numeru rejestracyjnego zaczynającego się od CPOL**************. Niestety GACC nie przewidział terminów administracyjnych dotyczących czasu na rozpatrzenie wniosków rejestracyjnych.
Rejestracje już istniejące można znaleźć w systemie https://ciferquery.singlewindow.cn/
Producenci i eksporterzy powinni upewniać się na bieżąco, że ich zakłady i produkty są właściwie zarejestrowane w systemie rejestracyjnym zarządzanym przez GACC przed podjęciem zobowiązań biznesowych i wysyłką towarów do Chin.
Jeśli produkt z niewłaściwie zarejestrowanego zakładu dotrze do Chin lub zostanie wysłany zanim GACC zatwierdzi jego rejestrację, eksporter/producent powinien spodziewać się, że towar zostanie zatrzymany w porcie i może nie zostać odprawiony.
Zasady zarządzania rejestracją:
- Jeżeli po uzyskaniu chińskiego numeru rejestracyjnego nastąpi zmiana danych przedsiębiorstwa, należy zgłosić ich korektę. Zgodnie z informacją zawartą w systemie CIFER/Singlewindow zmiany dot. przedstawiciela prawnego, państwa/prowincji/terytorium oraz adresu zakładu produkcyjnego nie wymagają już wystąpienia z wnioskiem o ponowną rejestrację. Korektę danych można dokonać w zakładce Application for modification, a następnie załączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające wprowadzone zmiany w punkcie Supporting materials to modify information.
- W przypadku zmiany numeru rejestracyjnego przyznanego przez właściwy organ kraju (regionu) w Polsce należy wystąpić z wnioskiem o ponowną rejestrację.
Materiały szkoleniowe z systemu CIFER/Singlewindow
Na oficjalnej stronie GACC zostało opublikowane szkolenie online (w języku chińskim z tłumaczeniem na angielski) dotyczące obsługi systemu CIFER/Singlewindow. Dostępne jest ono pod adresem: http://jckspj.customs.gov.cn/spj/zwdt45/5093433/index.html
Szkolenie składa się z 5 części, aby je odtworzyć należy kliknąć w poniższe linki:
Nowe zasady znakowania żywności eksportowanej do ChRL
Nowe przepisy (art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249) uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane.
Nowe zasady etykietowania żywności dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 roku.
Poniżej zamieszczamy:
- Poglądową listę kodów HS pobraną z systemu https://cifer.singlewindow.cn zapisaną w formacie Excel, która w wersji angielskiej jest publikowana i uaktualniana na stronie Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Załączone zestawienie pozwala na określenie na podstawie kodu celnego, czy producent danego asortymentu podlega rejestracji indywidualnej czy z rekomendacją właściwej inspekcji oraz do jakiej kategorii przynależy dany produkt.
Aktualizacja z 8 lipca 2024 r. dotyczy produktów, które zostały dodane lub usunięte z rejestracji w systemie CIFER/Singlewindow pomiędzy 2 maja a 8 lipca 2024 r.
Uwaga!
Lista kodów celnych jest na bieżąco aktualizowana i najnowsze zestawienie znajduje się TYLKO w systemie https://cifer.singlewindow.cn Publikowane na stronach KOWR listy kodów mają charakter jedynie poglądowy.
- Robocze tłumaczenia na język polski zarządzeń 248 i 249 oraz obwieszczenia 103.
- Formularz interwencyjny w przypadku problemów z odprawą przesyłki i koniecznością interwencji.
- Oficjalną anglojęzyczną wersję instruktażu do rejestracji w systemie CIFER / Singlewindow dostępną również w systemie (wersja z lipca 2022 r.).
Materiały
Lista kodów HS w tabeli Excel w języku angielskim - aktualizacja 08.07.2024lista_kodow_HS_aktualizacja_08072024.xlsx 0.28MB Robocze tłumaczenie zarządzenia 248 na język polski
zarzadzenie_248_tlumaczenie_robocze.pdf 0.15MB Robocze tłumaczenie zarządzenia 249 na język polski
zarzadzenie_249_tlumaczenie_robocze.pdf 0.24MB Robocze tłumaczenie obwieszczenia 103 na język polski
robocze_tlumaczenie_obwieszczenia_103_na_j_polski.docx 0.02MB Instruktaż do rejestracji indywidualnej w systemie CIFER Single Window
Instruktaz_do_rejestracji_indywidualnej_w_systemie_CIFER_03082023pdf.pdf 2023 formularz interwencji w porcie
2023_formularz-interwencji-w-porcie.xlsx 0.01MB