Polskie stoisko narodowe na targach Grüne Woche 2025 w Berlinie
Sezon zagranicznych targów rolno-spożywczych Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) rozpoczyna w połowie stycznia udziałem w międzynarodowych targach żywności, rolnictwa i ogrodnictwa Internationale Grüne Woche w Berlinie. Tegoroczna edycja targów ”Zielony Tydzień” odbywała się w dniach 17-26 stycznia br. Na tych istotnych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej targach o prawie stuletniej tradycji swoje produkty prezentują wystawcy z całego świata. Nie mogło na nich zabraknąć również Polski, szczególnie że Niemcy są naszym głównym odbiorcą żywności w UE.
Na stoisku narodowym zorganizowanym przez KOWR pod hasłem „Polen schmeckt” („Polska smakuje”) swoją ofertę zaprezentowało 9 polskich przedsiębiorców. Goście berlińskich targów mogli zakupić i skosztować takich polskich specjałów jak: nabiał (twarogi, sery, maślanki, kefiry), ryby i przetwory rybne (śledzie, szprotki, wątróbka z dorsza), zupy na zakwasie (żur, chrzanówka, barszcz biały i czerwony), produkty pszczele, batony i przekąski z suszonych owoców i orzechów, suszone owoce i warzywa, owoce w czekoladzie, pierogi oraz piwa niepasteryzowane.
Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywały się także degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, przybliżające zwiedzającym berlińskie targi smaki polskiej kuchni w tradycyjnym, a także nowoczesnym wydaniu.
Polskie stoisko uroczyście otworzył 17 stycznia br. Czesław Siekierski - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Leszkiem Iwaniukiem – Zastępcą Dyrektora Generalnego KOWR. Minister Siekierski przyjął na stoisku narodowym Cema Ӧzdemira - Ministra Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec, komisarza UE ds. rolnictwa Christophe’a Hansena oraz burmistrza Berlina Kaia Wegnera, a następnie przeprowadził liczne rozmowy dwustronne z obecnymi na targach ministrami rolnictwa państw UE i krajów trzecich, którzy brali udział w towarzyszącym targom Światowym Szczycie Ministrów Rolnictwa.
Więcej informacji na: Poland tastes good