W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie stoisko narodowe na targach Grüne Woche 2025

Sezon zagranicznych targów rolno-spożywczych KOWR został rozpoczęty udziałem w Międzynarodowych Targach Żywności, Rolnictwa i Ogrodnictwa Internationale Grüne Woche w Berlinie. Tegoroczna edycja targów „Zielony Tydzień” rozpoczęła się 17 stycznia i potrwa do 26 stycznia. Na tych istotnych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej targach o prawie stuletniej tradycji swoje produkty prezentują wystawcy z całego świata. Nie mogło na nich zabraknąć również Polski, szczególnie, że Niemcy są naszym głównym odbiorcą żywności w UE.

Polskie stoisko narodowe na targach Grüne Woche 2025

Polskie stoisko uroczyście otworzył 17 stycznia br. Czesław Siekierski - minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Leszkiem Iwaniukiem – zastępcą dyrektora generalnego KOWR. Minister Siekierski przyjął na stoisku narodowym Cema Ӧzdemira - Ministra Wyżywienia i Rolnictwa Niemiec, komisarza UE ds. rolnictwa Christophe’a Hansena oraz burmistrza Berlina Kaia Wegnera, a następnie przeprowadził liczne rozmowy dwustronne z obecnymi na targach ministrami rolnictwa państw UE i krajów trzecich, którzy brali udział w towarzyszącym targom Światowym Szczycie Ministrów Rolnictwa.


Podczas pierwszego weekendu targowego na polskim stoisku narodowym obecne były również przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z woj. wielkopolskiego, które zwyciężyły w finale IX edycji konkursu kulinarnego dla KGW pn. „Bitwa Regionów”, zorganizowanym w 2024 r. przez KOWR i MRiRW. KGW przygotowało do degustacji pyry z gzikiem, a także pierogi z gęsiną oraz kapustą i grzybami.


Na stoisku narodowym zorganizowanym przez KOWR pod hasłem „Polen schmeckt” („Polska smakuje”) swoją ofertę prezentuje 9 polskich przedsiębiorców. Goście berlińskich targów mogą zakupić i spróbować takich polskich specjałów jak: nabiał (twarogi, sery, maślanki, kefiry), ryby i przetwory rybne (śledzie, szprotki, wątróbka z dorsza), zupy na zakwasie (żur, chrzanówka, barszcz biały i czerwony), produkty pszczele, batony i przekąski z suszonych owoców i orzechów, suszone owoce i warzywa, owoce w czekoladzie, pierogi oraz piwa niepasteryzowane.  


Każdego dnia targów na polskim stoisku narodowym odbywają się także degustacje i pokazy kulinarne prowadzone przez polskich szefów kuchni, które przybliżają zwiedzającym smaki polskiej kuchni w tradycyjnym, a także nowoczesnym wydaniu.   


Oprócz stoiska zorganizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Polskę reprezentują na targach także Urzędy Marszałkowskie woj. dolnośląskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego oraz firmy indywidualne wystawiające się samodzielnie w innych sektorach.


Wydarzenie odbywające się w halach Messe Berlin cieszy się niezmiennie od lat dużym zainteresowaniem berlińczyków i gości spoza Berlina.

 

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}