W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie stoisko narodowe na targach Gulfood 2019

W niedzielę, 17 lutego 2019 r., w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, rozpoczęły się międzynarodowe targi Gulfood, jedno z największych wydarzeń branży spożywczej na świecie.

Tegoroczna, 24. edycja targów, w trakcie której prezentowany jest szeroki przekrój produktów spożywczych ze wszystkich zakątków świata, potrwa pięć dni. Targi dają wyjątkową okazję do doświadczenia prawdziwej kulinarnej różnorodności. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa bierze udział w targach Gulfood po raz drugi. W tym roku KOWR zorganizował polskie stoisko narodowe o powierzchni 188 m2, na którym obecnych jest 21 polskich firm z branży spożywczej. Dzięki temu na tegorocznych targach wystawiany jest bogaty asortyment polskich produktów żywnościowych: słodycze, w tym: cukierki, ciastka, czekolada, batony, zbożowe przekąski,  a także soki, napoje, miody, mięso, produkty mleczarskie, rośliny strączkowe, a nawet innowacyjne jadalne naczynia jednorazowe z otrąb pszennych. Na polskim stoisku prowadzone są indywidualne spotkania i rozmowy b2b z potencjalnymi partnerami handlowymi oraz przedstawicielami instytucji rządowych ZEA.

Pierwszego dnia targów polskie stoisko odwiedził Pan Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z oficjalną delegacją ministerialną, Pan Robert Rostek, Ambasador RP w ZEA oraz Pani Katarzyna Rzeźniczek, Radca ds. rolnych Ambasady RP w ZEA. KOWR reprezentowany był przez Pana Piotra Serafina, Dyrektora Generalnego oraz Panią Katarzynę Kwiecień, Dyrektor Departamentu Wsparcia Eksportu. Tego dnia gośćmi polskiego stoiska byli także JE Sultan Bin Saeed Al Mansoori, Minister Gospodarki ZEA, Pani Mariam bint Mohammed Saeed Hareb Al Mehairi, Minister Stanu ds. Bezpieczeństwa Żywności ZEA oraz Pan Phil Hogan, Komisarz ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Komisji Europejskiej.

Odwiedzający targi mogą poznać smak tradycyjnych polskich potraw takich jak m.in.: bitki wołowe z kaszą, racuchy z jabłkami, placuszki z dyni czy pierogi z gęsiną, które na bieżąco przygotowywane są podczas zorganizowanych przez KOWR pokazów kulinarnych na polskim stoisku narodowych, które jak zwykle zaprasza hasłem "Poland tastes good".

{"register":{"columns":[]}}