W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polskie stoisko narodowe na targach Seoul Food&Hotel w Korei Południowej

W dniach 11-14.06.2024 r. w Seulu odbyły się największe targi spożywcze w Korei Południowej - Seoul Food & Hotel 2024, w których corocznie uczestniczy około 1600 wystawców z 53 krajów, w tym z Polski.

1_otwarcie_polskiego_stoiska


Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zgodnie ze strategią określoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ramach realizacji działań promujących polskie artykuły rolno-spożywcze na rynkach zagranicznych, od 2018 roku organizuje na tym wydarzeniu polskie stoisko narodowe pod hasłem „Poland tastes good”. W tegorocznej edycji targów udział wzięły firmy z następującą ofertą eksportową: słodycze i produkty cukiernicze, nabiał, produkty zbożowe, ziarna i przyprawy, produkty rybne, w tym kawior z jesiotra.

Uroczystego otwarcia stoiska dokonał Michał Kołodziejczak – Sekretarz Stanu w MRiRW wraz z Piotrem Ostaszewskim - Ambasadorem RP w Republice Korei oraz przedstawicielem KOWR. W uroczystości otwarcia udział wzięli również przedsiębiorcy wystawiający się na stoisku narodowym, a także obecni na targach członkowie misji gospodarczej polskiej branży mięsnej.

Polskie stoisko cieszyło się dużą popularnością wśród odwiedzających targi, a polscy przedsiębiorcy przeprowadzili wiele rozmów z potencjalnymi partnerami biznesowymi.

Wartość eksportu żywności z Polski do Korei Południowej w 2023 r. wyniosła 83 mln EUR i była o 10 % wyższa niż w roku 2022. Głównymi eksportowanymi produktami były: produkty mleczne, skrobia ziemniaczana, piwo, wyroby cukiernicze oraz przetwory zbożowo-mączne.
 

Zdjęcia (11)

{"register":{"columns":[]}}