W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Promocja polskiego sektora rolno-spożywczego w prasie singapurskiej

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przyłączył się po raz kolejny do organizowanego przez Ambasadę RP w Singapurze festiwalu Poland SHIOK. Celem wydarzenia, którego 5. edycja odbywa się od marca do maja 2021 r. jest promocja Polski, w tym polskiej kultury, tradycji kulinarnych, potencjału technologicznego oraz oferty turystycznej.

W ramach tegorocznej edycji festiwalu, w dodatku specjalnym do singapurskiego dziennika The Business Times: „Poland in the Spotlight”, opublikowany został artykuł nt. potencjału polskiego sektora rolno-spożywczego oraz rozwoju eksportu żywności na rynek singapurski.  

Singapur staje się coraz bardziej znaczącym partnerem dla polskich eksporterów w sektorze rolno-spożywczym. Polsko-singapurskie relacje handlowe uległy znacznemu wzmocnieniu w 2020 r., gdy w wyniku odpowiedzi polskiego rządu na apel singapurskich agencji rządowych zrealizowane zostały dostawy żywności, które przyczyniły się do poprawy bezpieczeństwa żywnościowego Singapuru oraz rozszerzenia polskiej oferty produktowej na tym rynku.

W rezultacie polski eksport spożywczy do Singapuru osiągnął w 2020 r. rekordową wartość 43,2 mln euro, tj. o ponad 100 % więcej w stosunku do roku 2019. Jednocześnie na rynku singapurskim pojawiły się polskie jaja, wieprzowina, mięso drobiowe, a także warzywa mrożone i dania gotowe.

Zapraszamy do lektury artykułu w The Business Times:

https://www.imsph.sg/sphcountrysupplement/wp-content/uploads/sites/11/2021/05/Poland-Spotlight-20210503.pdf

{"register":{"columns":[]}}