Relacja ze Śniadania Prasowego zorganizowanego przez kierownictwo KOWR
Na zorganizowanym we wtorek, 5 grudnia 2023 w siedzibie KOWR śniadaniu prasowym, Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki wraz ze swoimi zastępcami: Janem Białkowskim, Małgorzatą Gośniowską-Kola i Marcinem Wrońskim dokonał wstępnego podsumowania 2023 roku w działalności Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Wystąpił również Mateusz Balcerowicz – Dyrektor Departament Innowacji.
Wśród omówionych tematów, poza stałą działalnością KOWR, w obszarze gospodarowania Zasobem Własności Rolnej Skarbu Państwa, znalazły się kwestie takie jak:
- rozwój rolniczego sektora OZE;
- promocja polskich produktów rolno-spożywczych w Polsce i Zagranicą;
- działania na rzecz zwiększenia świadomości konsumenckiej Polaków;
- mechanizmy stabilizujące rynki rolne;
- pomoc rolnikom w trudnej sytuacji.
Ziemia dobrem narodowym
Dyrektor Waldemar Humięcki podkreślił, że ziemia stanowi narodowe bogactwo Polski. Dlatego tak ważne jest rozsądne nią gospodarowanie. Do końca kwietnia 2016 roku zostało sprzedanych ogólnie 2 mln 700 tys. hektarów gruntów. Przez ostatnie 7 lat, kiedy zaczęły obowiązywać nowe przepisy, które ograniczyły ten proces, sprzedano zaledwie 30,5 tys. hektarów, z czego w pierwszych trzech kwartałach 2023 r. jedynie 3 tys. ha. (duża część na cele inwestycyjne).
Zdecydowanie większą wagę KOWR przykłada do dzierżawy gruntów, o czym świadczą przekazane publicznie dane. W pierwszych trzech kwartałach 2023 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wydzierżawił prawie 23,5 tys. ha gruntów rolnych oraz przedłużył ponad 3 tys. umów dzierżawy na powierzchnię ponad 78 tys. ha.
Dzierżawa nie wymaga angażowania znaczących środków finansowych, jak ma to miejsce przy nabywaniu nieruchomości. Zaoszczędzone pieniądze rolnicy mogą przeznaczyć na inwestycje w rolnictwie. Ziemia rolna jest dzierżawiona głównie rolnikom indywidualnym na powiększenie lub utworzenie gospodarstwa rodzinnego, które jest podstawą ustroju rolnego zgodnie z 23 art. Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej.
Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki przekonywał także, że istotnym działaniem KOWR jest przekazywanie ziem na cele publiczne, czego jednym z głównych beneficjentów są samorządy lokalne. Na uzyskanych przez nie gruntach powstają szkoły, szpitale, boiska sportowe, place zabaw, tereny rekreacyjne, jak również obiekty użyteczności publicznej: hydrofornie, studnie głębinowe, przepompownie, oczyszczalnie ścieków, drogi dojazdowe oraz nekropolie. Wkład KOWR w rozwój społeczno-gospodarczy lokalnych społeczności, zdaniem dyr. Humięckiego, jest olbrzymim powodem do dumy.
OZE przyszłością dla polskiego rolnictwa
Na śniadaniu prasowym omówione zostały również aspekty związane z OZE. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi bardzo skuteczne działania w zakresie odnawialnych źródeł energii. Obejmują one w szczególności: monitorowanie rynku biokomponentów i biopaliw ciekłych, biogazu rolniczego, biopłynów oraz działalności spółdzielni energetycznych.
Na uwagę zasługuje przede wszystkim możliwość szerokiego wykorzystania biomasy pochodzenia rolniczego, która gwarantuje pozyskiwanie energii w sposób stabilny i niezależny od czynników zewnętrznych takich jak słońce czy wiatr.
Instalacjami, które korzystają z biomasy do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła są biogazownie rolnicze. Wykorzystują one głównie odpady z rolnictwa, takie jak gnojowica czy obornik, a także odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
Dobre i przede wszystkim polskie!
Zdaniem kierownictwa KOWR wiele pozytywów wydarzyło się także w obszarze promocji polskich produktów rolno-spożywczych, gdzie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi intensywne działania promocyjne i informacyjne. Głównym celem tych działań jest popularyzacja żywności wysokiej jakości, wytwarzanej w ramach systemów jakości oraz oznaczeń, w tym żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, a także zwiększenie jej spożycia. Promowane są także odpowiedzialne decyzje zakupowe oraz patriotyzm konsumencki. W tym celu prowadzone są kampanie promocyjne i informacyjne „Solidarni z rolnikami” i „Kupuj świadomie” oraz realizowany jest sztandarowy projekt KOWR - konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”. W 2023 r. odbyła to już ósma edycja tego wydarzenia, do którego zgłosiła się największa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3.528. Konkurs „Bitwa Regionów” ma na celu promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.
Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki wyliczał także liczne inicjatywy, jakie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podejmuje na rzecz wsparcia rozwoju współpracy handlowej sektora rolno-spożywczego z zagranicą. Polskie produkty są promowane na rynkach zagranicznych pod wspólnym hasłem „Poland tastes good”. W ramach tych przedsięwzięć KOWR m.in. organizuje narodowe stoiska informacyjno-promocyjne, na zagranicznych targach i wystawach, z udziałem polskich przedsiębiorców, realizuje zagraniczne misje handlowe oraz zapewnia obsługę spotkań biznesowych z zagranicznymi przedsiębiorcami, organizuje w Polsce przyjazdowe misje handlowe zagranicznych importerów i dziennikarzy branżowych czy też organizuje webinaria informacyjne, poświęcone rynkom rolno-spożywczym krajów trzecich i pomaga w nawiązywaniu kontaktów handlowych.
Paszportyzacja żywności, kluczem do zwiększania jakości produktów spożywczych
Na koniec spotkania z dziennikarzami, krótką prezentację na temat ,,paszportyzacji polskiej żywności” przedstawił dyrektor Mateusz Balcerowicz. Projekt ten powstał w celu zapewnienia wiarygodniej informacji o żywności na kluczowych etapach łańcucha dostaw, ze szczególnym uwzględnieniem jej pochodzenia, jakości oraz zabiegów jakim została poddana.
,,Paszportyzacja” zakłada budowę systemu IT, który zagwarantuje efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji dotyczących wybranych produktów rolno-żywnościowych na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu”. Na projekt KOWR przeznaczył 16,8 mln zł. NA konferencji dyrektor Balcerowicz wskazał kluczowe działania jakie zostały wykonane w pierwszych etapach projektu:
W etapie I:
- Dokonano charakterystyki rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny;
- Rozpoznano potrzeby i oczekiwania podmiotów biorących udział w badaniu;
- Opracowano Modele AS IS i TO BE (zidentyfikowano stan obecny, zaprojektowano stan docelowy);
- Uzgodniono zakres danych do paszportu (opracowany wspólnie z zewnętrznymi ekspertami i organizacjami branżowymi);
- Przeanalizowano systemy i rejestry administracji publicznej, zidentyfikowano dane;
- Przeanalizowano system prawny dotyczący obszaru pilotażu;
- Dokonano analizy wykorzystania metod genetycznych w procesie potwierdzania autentyczności produktów;
- Zidentyfikowano miejsca i sposoby podniesienia efektywności realizowanych procesów, w tym ograniczenia obciążeń administracyjnych;
- Zinwentaryzowano poziom technologiczny podmiotów, biorących udział w badaniu.
W etapie II:
- Dokonano charakterystyki rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny;
- Rozpoznano potrzeby i oczekiwania podmiotów biorących udział w badaniu;
- Opracowano Modele AS IS i TO BE (zidentyfikowano stan obecny, zaprojektowano stan docelowy);
- Uzgodniono zakres danych do paszportu (opracowany wspólnie z zewnętrznymi ekspertami i organizacjami branżowymi);
- Przeanalizowano systemy i rejestry administracji publicznej, zidentyfikowano dane;
- Przeanalizowano system prawny dotyczący obszaru pilotażu;
- Dokonano analizy wykorzystania metod genetycznych w procesie potwierdzania autentyczności produktów;
- Zidentyfikowano miejsca i sposoby podniesienia efektywności realizowanych procesów, w tym ograniczenia obciążeń administracyjnych;
- Zinwentaryzowano poziom technologiczny podmiotów, biorących udział w badaniu.