Spotkanie ze studentami Texas A&M University
30 maja 2023 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa odbyło się spotkanie Z-cy Dyrektora Generalnego KOWR Małgorzaty Gośniowskiej-Koli, Z-cy Dyrektora Generalnego KOWR, z delegacją studentów uniwersytetu stanowego Texas A&M University pod przewodnictwem prof. Jima Mazurkiewicza.
W trakcie spotkania omówiono zadania Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz projekty innowacyjne w rolnictwie realizowane przez KOWR, które spotkały się ze szczególnym zainteresowaniem wśród wizytujących Polskę studentów. Zaprezentowano również potencjał polskiego eksportu rolno-spożywczego.
Stany Zjednoczone to jeden z najważniejszych rynków dla polskiego eksportu żywności, trzeci jej odbiorca wśród krajów spoza Unii Europejskiej. W 2022 r. wartość sprzedaży produktów rolno-spożywczych na ten rynek wyniosła 770 mln EUR, co dało USA 2 % udział w ogólnej wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego.
Główne produkty rolno-spożywcze eksportowane z Polski na rynek amerykański to ryby oraz przetwory z ryb, produkty cukiernicze, wieprzowina, przetwory zbożowo-mączne, warzywa, soki, herbata, wyroby spirytusowe.