„Warsztaty z Mistrzem – kuchnia Warmii, Mazur i Powiśla w nowoczesnym wydaniu”.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie zorganizował warsztaty i pokazy dla dzieci i młodzieży z województwa warmińsko-mazurskiego pod hasłem „Warsztaty z Mistrzem – kuchnia Warmii, Mazur i Powiśla w nowoczesnym wydaniu”.
W ramach kampanii #KupujŚwiadomie OT KOWR w Olsztynie zorganizował 7 warsztatów i 2 pokazy, które poprowadził uznany szef kuchni Dariusz Baryga.
Zajęcia, skierowane do dzieci i młodzieży – od przedszkoli po szkoły ponadpodstawowe, także te o profilu innym niż gastronomiczny – miały na celu przybliżenie regionalnej kuchni w kontekście najnowszych trendów kulinarnych.
Podczas warsztatów młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję pracować z lokalnymi i regionalnymi produktami najwyższej jakości, pochodzącymi od producentów z województwa warmińsko-mazurskiego. Pod okiem Mistrza powstawały kulinarne arcydzieła, które nie tylko pięknie wyglądały, ale przede wszystkim wyśmienicie smakowały.
Wśród przygotowanych potraw dominowały dania z drobiu, ryb, grzybów oraz desery z polskich owoców.
Uczestnicy warsztatów i pokazów ze szkół w Braniewie, Elblągu, Iławie, Ełku, Olecku, Giżycku, Lidzbarku Warmińskim i Miłakowie oraz z przedszkola w Olsztynie po zakończonych zajęciach otrzymali Certyfikaty za udział w warsztatach i pokazach.