Webinarium "Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów"
14 lipca 2020 r., Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zorganizował webinarium „Rynek żywności halal w Singapurze i pozostałych krajach ASEAN. Możliwości dla polskich eksporterów”. W spotkaniu wzięło udział blisko 90 uczestników: polskich przedsiębiorców reprezentujących różne branże sektora rolno-spożywczego, przedstawicieli importerów produktów rolno-spożywczych z Singapuru oraz przedstawicieli polskich i singapurskich instytucji wspierających zagraniczną wymianę handlową.
Uczestnicy webinarium mieli możliwość zapoznania się z informacjami dotyczącymi cech produktów „halal” oraz wymagań dotyczących otrzymania certyfikacji, potencjału rynku produktów „halal” w Singapurze, Malezji oraz Indonezji, podstawowych wymogów dotyczących eksportu na rynki Azji Południowo-Wschodniej, jak również z informacjami dotyczącymi potencjału singapurskiego rynku drobiu oraz wołowiny.
W webinarium wzięli udział eksperci:
- Zuraimi Jumaat, konsultant ds. halal, Dyrektor Zarządzający ds. ASEAN oraz współzałożyciel przedsiębiorstwa HAEBARA Singapore Pte Ltd.
- Alvin Kwek, Prezes „Meat Traders Association Singapore” (Stowarzyszenie Importerów Mięsa w Singapurze)
- Tomasz Miśkiewicz, Mufti Rzeczypospolitej Polskiej, Przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego, Muzułmański Związek Religijny w RP
Rynki krajów ASEAN (Stowarzyszenia Narodów Azji Południowo-Wschodniej) to rynki z dużym potencjałem dla polskich eksporterów. W ostatnich latach odnotowywany jest wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych m.in. na rynki Singapuru, Indonezji oraz Malezji. Wiedza na temat wymagań oraz zwyczajów konsumentów na tych rynkach z pewnością ułatwi polskim przedsiębiorcom podejmowanie dalszych kontaktów biznesowych.