Nadzór Sanitarny
Zadania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Działdowie
Epidemiologia
- Nadzór nad prawidłową realizacją szczepień ochronnych w powiecie, propagowanie nieobowiązkowych szczepień zalecanych.
- Kontrola podmiotów wykonujących działalność leczniczą.
- Prowadzenie działalności przeciwepidemicznej schorzeń krwiopochodnych HBV, HCV i HIV poprzez przestrzeganie prawidłowego postępowania w zakresie sterylizacji
i dezynfekcji w obiektach służby zdrowia. - Opracowywanie ognisk chorób zakaźnych i dążenie do poprawy stanu sanitarno-higienicznego powiatu.
- Analizowanie sytuacji epidemiologicznej na terenie działania Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Działdowie.
- Przeciwdziałanie szerzeniu się chorób zakaźnych i wielolekoopornych drobnoustrojów poprzez sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego z zakresu zdrowia publicznego oraz działalności przeciwepidemicznej.
- Współpraca z Powiatowym Inspektoratem Weterynarii w zakresie oceny sytuacji epizootycznej i epidemiologicznej dotyczącej zapobiegania chorobom odzwierzęcym.
- Współpraca z Powiatowym Centrum Zarządzania Kryzysowego w przypadku wystąpienia zagrożeń szczególnie niebezpieczną chorobą zakaźną i bioterroryzmem.
Higiena Komunalna
- Sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, w kąpieliskach, miejscach wykorzystywanych do kąpieli oraz
w pływalniach. - Udzielanie odstępstw dotyczących niezgodnej z wymogami sanitarnymi jakości wody.
- Prowadzenie następujących rejestrów i wykazów:
- rejestr przedsiębiorstw wodociągowo-kanalizacyjnych,
- rejestr miejsc pobierania próbek wody objętych monitoringiem wody,
- rejestr udzielonych odstępstw,
- rejestr wydanych ocen o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu
z wodą, - rejestr ocen jakości wody.
- Sprawowanie nadzoru nad wewnętrzną kontrolą jakości wody prowadzoną przez przedsiębiorstwa wodociągowe.
- Prowadzenie Systemu Monitoringu Jakości Wody Przeznaczonej do Spożycia przez Ludzi (Woda-Excel).
- Sprawowanie nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody.
- Sprawowanie nadzoru oraz kontrole jakości ciepłej wody użytkowej pod kątem występowania bakterii z rodzaju Legionella.
- Udzielanie odstępstw dotyczących niezgodnej z wymogami sanitarnymi jakości wody.
- Prowadzenie internetowego Serwisu Kapieliskowego (Systemu Monitoringu Jakości Wody w Kąpieliskach).
- Sprawowanie nadzoru nad obiektami i urządzeniami użyteczności publicznej oraz środkami transportu publicznego, w zakresie spełnienia wymagań higienicznych
i zdrowotnych. - Sprawowanie nadzoru nad przewozem i ekshumacją zwłok.
- Sprawowanie nadzoru nad obiektami małej architektury, w tym placami zabaw
i piaskownicami. - Opiniowanie imprez masowych.
- Opiniowanie oceny ryzyka w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego wody oraz uzgadnianie harmonogramów pobierania próbek wody i zakresu wykonywanych badań.
- Opracowywanie projektów decyzji dotyczących poprawy stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów oraz wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
- Rozpatrywanie skarg i wniosków.
Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Sprawowanie nadzoru nad warunkami higieniczno-zdrowotnymi:
- produkcji i obrotu oraz transportu żywności oraz zapewnieniem jej jakości zdrowotnej;
- produkcji i stosowania dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu i innych składników żywności oraz ich jakością zdrowotną;
- produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz ich jakością zdrowotną.
Powyższe zadania realizowane są poprzez:
- planowanie i organizację nadzoru sanitarnego w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz nadzoru nad warunkami transportu środków spożywczych w zakresie spełnienia wymogów higieniczno-zdrowotnych;
- zapobieganie produkcji i wprowadzaniu do obrotu niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- planowanie i organizację poboru prób do badań laboratoryjnych;
- współdziałanie z Oddziałem Laboratoryjnym w sposób umożliwiający zespolenie działalności laboratoryjnej z funkcją kontroli i nadzoru;
- planowanie i organizację oceny prawidłowości sposobu żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
- organizacja działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych oraz dokonywanie oceny ryzyka w ramach systemu RASFF;
- współudział w dochodzeniach i likwidacji przyczyn zbiorowych zatruć pokarmowych;
- rozpatrywanie skarg i wniosków;
- opracowywanie okresowych ocen i analiz z uwzględnieniem wyników kontroli i badań laboratoryjnych;
- współpraca z odpowiednimi instytucjami odpowiedzialnymi za warunki zdrowotne żywności, żywienia i przedmiotów użytku.
Higiena Pracy
- Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakładach pracy.
- Kontrola przestrzegania przepisów ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach, ustawy o produktach biobójczych oraz ustawy o produktach kosmetycznych przez osoby wprowadzające je do obrotu i stosujące w działalności zawodowej.
- Kontrola przestrzegania przez podmioty przepisów dotyczących obrotu prekursorami
kategorii 2 i 3. - Nadzór nad zakładami pracy stosującymi w działalności zawodowej substancje chemiczne i ich mieszaniny, czynniki lub procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym.
- Kontrola stanowisk pracy, na których pracownicy narażeni są na szkodliwe czynniki biologiczne.
- Nadzór nad przestrzeganiem normatywów higienicznych na stanowiskach pracy
i dokumentowanie występujących zagrożeń. - Kontrola warunków zdrowotnych środowiska pracy w celu zapobiegania powstawaniu chorób zawodowych.
- Kontrola przestrzegania przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, dotyczących prowadzenia przez przedsiębiorców działalności w zakresie wytwarzania, przetwarzania, przerobu, przywozu, wywozu, wewnątrzwspólnotowej dostawy lub wewnątrzwspólnotowego nabycia oraz wprowadzania do obrotu nowej substancji psychoaktywnej, w tym w postaci mieszaniny lub w wyrobie.
- Prowadzenie postępowania administracyjnego i egzekucyjnego w administracji.
- Opracowywanie informacji i dokonywanie analiz z prowadzonej działalności.
Higiena Dzieci i Młodzieży
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, wypoczynku i rekreacji, w wyniku którego zostaną zapewnione należyte warunki rozwoju i wzrostu korzystającym z nich dzieciom i młodzieży poprzez:
- przeprowadzanie kontroli stanu sanitarno-technicznego zgodnie
z obowiązującymi w systemie jakości procedurami, załącznikami i drukami; - sprawowanie nadzoru nad sprzętem używanym w szkołach i innych placówkach oświatowo-wychowawczych;
- ocenę warunków pracy ucznia w zakresie oświetlenia;
- ocenę warunków pracy ucznia w zakresie umeblowania;
- ocenę sytuacji w zakresie opieki medycznej;
- eliminowanie rozkładów zajęć niezgodnych z zasadami higieny.
- Podejmowanie działań zmierzających do rozwiązywania problemów higieny dzieci
i młodzieży związanych z warunkami higieniczno-sanitarnymi w placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, wypoczynku i rekreacji. - Prowadzenie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w gabinetach profilaktycznych i pomocy przedlekarskiej w szkołach.
- Prowadzenie postępowania administracyjnego wynikającego ze sprawowanego nadzoru w placówkach oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych, wypoczynku i rekreacji dzieci i młodzieży.
- Rozwijanie współpracy w zakresie higieny dzieci i młodzieży na poziomie powiatowym.
Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny
- Uczestniczenie przy opracowywaniu miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego/studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin oraz uzgadnianie tych planów lub zmian planów w oparciu o obowiązujące przepisy.
- Uczestniczenie w postępowaniu w sprawie przeprowadzenia oceny oddziaływania na środowisko, w tym zdrowie ludzi, przedsięwzięć mogących zawsze lub potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko.
- Uzgadnianie dokumentacji projektowej w zakresie wymagań higienicznych
i zdrowotnych dotyczących budowy, przebudowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych zgodnie z posiadanymi kompetencjami i zakresem właściwości. - Przeprowadzanie kontroli obiektów w trakcie realizacji oraz wizji lokalnych.
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych.
- Realizacja zadań wynikających z przepisów szczególnych, np. rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania, rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w spawie wymagań lokalowych
i sanitarnych, jakie musi spełnić lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy, rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej w sprawie podstawowych warunków niezbędnych do realizacji przez szkoły i nauczycieli zadań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych oraz programów nauczania, rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych
i niepublicznych szkołach i placówkach. - Sporządzanie informacji i sprawozdań zgodnie z planem pracy.