Wybieraj bezpieczną żywność
03.07.2023
Znakowanie żywności
iE164, E330, E621... zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają te wszystkie oznaczenia na etykietach produktów spożywczych? 🤔
Pod oznaczeniem „E” z numerem kryją się substancje dodatkowe, które są stosowane z wielu różnych powodów w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, świeżości, konsystencji, czy wyglądu.
Substancje dodatkowe bywają sztuczne, ale często też są naturalne -sól czy cukier są stosowane jako konserwanty od wieków!
Nie martwcie się, 🧑🏼 🔬naukowcy skrupulatnie oceniają bezpieczeństwo wszystkich substancji dodatkowych, zanim zostaną one dopuszczone do stosowania do żywności w UE –abyście mogli bez strachu wybierać produkty.Uff!
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Odwiedź stronę #EUChooseSafeFood: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood
#EUChooseSafeFood
.Twitter: @EFSA_EUInstagram: @one_healthenv_eu/ LinkedIn:Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EuropeanFood Safety Authority, EFSA