W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej i sprzedaży bezpośredniej

31.12.2020

Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej i sprzedaży bezpośredniej (np. uprawa zbóż, warzyw, owoców, zbiór runa leśnego) Osoby zajmujące się produkcją pierwotną oraz prowadzące sprzedaż bezpośrednią są zobowiązane do rejestracji prowadzonej działalności we właściwej, ze względu na siedzibę działalności, powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. REJESTRACJA JEST BEZPŁATNA

Podmiot produkujący zboża, warzywa, owoce i wprowadzający je do sprzedaży (np. hurtownie owocowo-warzywne, punkty skupu, targowiska, zakłady żywienia zbiorowego), jest zobowiązany złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów. W/w wniosek winien być złożony w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych na podstawie art.67 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U.z 2015 r., poz. 594;  z późn. zm.).

Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej określa zał. nr I Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29.04.2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE nr L 139 z późn. zm.).

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności oferowanej konsumentom konieczne jest uwzględnienie wszystkich etapów w łańcuchu produkcji żywności zgodnie z zasadą „od pola do stołu”. Skażenie lub zanieczyszczenie surowca roślinnego może nastąpić na każdym etapie począwszy od produkcji podstawowej, aż do dostawy żywności do konsumenta. Każdy z tych elementów w efekcie ma wpływ na bezpieczeństwo żywności.

Należy z całym przekonaniem stwierdzić, że na jakość zdrowotną owoców, warzyw, zbóż itd., 
a w następstwie żywności, zasadniczy wpływ mają warunki jakie zapewniono w czasie ich uprawy, zbioru, skupu, przechowywania i transportu. Niezachowanie podstawowych zasad higieny, za które należy uważać:

Ø zapewnienie warunków do higienicznego mycia rąk,

Ø możliwość higienicznego korzystania z ustępu,

Ø używanie wody o właściwej jakości zdrowotnej,

Ø zapewnienie właściwych warunków sanitarno-higienicznych w trakcie produkcji,   przechowywania oraz transportu

może spowodować zanieczyszczenie owoców i warzyw, którego nie będzie można wyeliminować bądź ograniczyć do zadowalającego poziomu.

Szczególnie dotyczy to owoców i warzyw oferowanych do sprzedaży jako świeże lub przetworzone w nieznacznym stopni (np. mrożonek), których z uwagi na ich cechy gatunkowe nie można poddać, np. obieraniu, czy efektywnemu myciu (np. maliny, jeżyny, truskawki). W przypadku tych owoców istnieje duże ryzyko, że ewentualne zanieczyszczenia biologiczne pochodzące od np. osób pracujących przy uprawie, zbiorze czy też innych czynnościach związanych z ich pozyskaniem i oferowaniem konsumentowi, nie zastaną w pełni usunięte,  stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

{"register":{"columns":[]}}