W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku

31.12.2020

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:

  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz nad działalnością w zakresie żywienia zbiorowego.
  2. Sprawowanie bieżącego nadzoru nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
  3. Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie jakości zdrowotnej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  4. Graniczne kontrole żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw trzecich lub wywożonych z terytorium Unii Europejskiej.
  5. Ocena systemów kontroli wewnętrznej w zakładach produkcji i obrotu żywnością, w tym: realizacji zasad GHP/GMP oraz systemu HACCP.
  6. Prowadzenie rejestru zakładów objętych nadzorem PIS.
  7. Ocena jakości żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego,
    w tym w placówkach oświatowych i wychowawczych oraz wydawanie opinii.
  8. Udział w opiniowaniu projektów technologicznych zakładów produkcji i obrotu.
  9. Uczestniczenie w dochodzeniach epidemiologicznych, opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
  10.  Realizacja zadań w ramach systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: RASFF
  11.  Sporządzanie sprawozdań z działalności, wyników kontroli w ramach nadzoru nad obiektami oraz analiza danych;
  12.  Współpraca z innymi organami kontroli;
  13.  Upowszechnianie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności oraz zachowań prozdrowotnych;
  14.  Prowadzenie postępowań administracyjnych.
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
15.12.2022 08:31 Dominika Snarska - Bujnowska
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Dominika Snarska-Bujnowska
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Higiena Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku 1.0 15.12.2022 08:31 Dominika Snarska - Bujnowska

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}