Higiena Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku
31.12.2020
- Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
- Informacja dla podmiotów prowadzących zakłady produkujące żywność pochodzenia zwierzęcego
- Informacja dotyczca alergenów występujących w żywności nieopakowanej
- Informacja dla osób prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej i sprzedaży bezpośredniej
- Produkcja pierwotna produktów pochodzenia roślinnego, sprzedaż bezpośrednia
- Zalecenia zdrowego żywienia
- Zarządzanie alergenami pokarmowymi przez podmioty działające na rynku spożywczym - zmiana rozporządzenia (WE) nr 852/2004 oraz Norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym
- Suplementy diety, żywność wzbogacana, żywność dla określonych grup
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz nad działalnością w zakresie żywienia zbiorowego.
- Sprawowanie bieżącego nadzoru nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- Kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie jakości zdrowotnej żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Graniczne kontrole żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością przywożonych z państw trzecich lub wywożonych z terytorium Unii Europejskiej.
- Ocena systemów kontroli wewnętrznej w zakładach produkcji i obrotu żywnością, w tym: realizacji zasad GHP/GMP oraz systemu HACCP.
- Prowadzenie rejestru zakładów objętych nadzorem PIS.
- Ocena jakości żywienia określonych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego,
w tym w placówkach oświatowych i wychowawczych oraz wydawanie opinii. - Udział w opiniowaniu projektów technologicznych zakładów produkcji i obrotu.
- Uczestniczenie w dochodzeniach epidemiologicznych, opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
- Realizacja zadań w ramach systemów wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: RASFF
- Sporządzanie sprawozdań z działalności, wyników kontroli w ramach nadzoru nad obiektami oraz analiza danych;
- Współpraca z innymi organami kontroli;
- Upowszechnianie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny żywności oraz zachowań prozdrowotnych;
- Prowadzenie postępowań administracyjnych.
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 15.12.2022 08:31 Dominika Snarska - Bujnowska
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Dominika Snarska-Bujnowska
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Higiena Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku | 1.0 | 15.12.2022 08:31 Dominika Snarska - Bujnowska |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP