W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo Żywności, Żywienia i Kosmetyków

Obowiązek rejestracji produkcji pierwotnej

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. przypomina, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej  zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2010r. nr 136 poz. 914 ze zm.).

Produkcja podstawowa” (inaczej „pierwotna”) oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory (…).zbieranie runa leśnego.

(zgodnie z art. 3 pkt 17 Rozporządzenia (WE) Nr 178 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. WE L 31 z 01.02.2002 r.).

Do produktów pierwotnych pochodzenia roślinnego zaliczamy:

- produkty pochodzenia roślinnego, takie jak : zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane;               

- produkty zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych),

   grzyby, jagody itp.

 „Sprzedaż bezpośrednia” to sprzedaż przez producenta małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej, w tym produktów ziemi do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego.

(zgodnie z art. 1 ust. 2 litera (c) Rozporządzenia (WE)nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z 30.04.2004 r.).

 

Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. W związku z tym wnioski należy kierować do terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Dla powiatu gorzowskiego właściwym jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp., ul. Borowskiego 29, 66-400 Gorzów Wlkp.

Do pobrania: Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań zawiera:

Załącznik I Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.).

 

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakladu​_i​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.04MB
Pliki do pobrania

Materiały

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_wpis​_do​_rejestru.doc 0.04MB
WNIOSEK O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW
wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru​_zakładów.doc 0.04MB
WNIOSEK O WYDANIE ZAŚWIADCZANIA DOTYCZY KONCESJI NA ALKOHOL
wniosek​_o​_wydanie​_zaświadczania​_dotyczy​_koncesji​_na​_alkohol.doc 0.03MB
WNIOSEK O WYDANIE DUPLIKATU
wniosek​_o​_wydanie​_duplikatu.doc 0.02MB
WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW
wniosek​_o​_wpis​_zakładu​_do​_rejestru.doc 0.05MB
WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW
wniosek​_o​_dokonanie​_zmiany​_w​_rejestrze​_zakładów.doc 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}