Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. przypomina, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2010r. nr 136 poz. 914 ze zm.).
„Produkcja podstawowa” (inaczej „pierwotna”) oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory (…).zbieranie runa leśnego.
(zgodnie z art. 3 pkt 17 Rozporządzenia (WE) Nr 178 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. WE L 31 z 01.02.2002 r.).
Do produktów pierwotnych pochodzenia roślinnego zaliczamy:
- produkty pochodzenia roślinnego, takie jak : zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane;
- produkty zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych),
grzyby, jagody itp.
„Sprzedaż bezpośrednia” to sprzedaż przez producenta małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej, w tym produktów ziemi do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego.
(zgodnie z art. 1 ust. 2 litera (c) Rozporządzenia (WE)nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z 30.04.2004 r.).
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. W związku z tym wnioski należy kierować do terenowo właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Dla powiatu gorzowskiego właściwym jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp., ul. Borowskiego 29, 66-400 Gorzów Wlkp.
Do pobrania: Wzór wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań zawiera:
Załącznik I Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 852/2004 z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004 r.).
Materiały
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestruwniosek_o_zatwierdzenie_zakladu_i_wpis_do_rejestru.doc 0.04MB