Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności - 7 czerwca 2024
7 czerwca 2024 Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest to nie tylko kluczowy element bezpieczeństwa żywnościowego, ale także odgrywa istotną rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową. Każdego roku 600 milionów ludzi zapada na około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych drogą pokarmową. Ciężar tej choroby spada najmocniej na ubogich i młodych. Ponadto choroby przenoszone drogą pokarmową są co roku przyczyną 420 000 zgonów, którym można zapobiec.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest ważnym sposobem na:
• Uświadamianie ludzi na temat kwestii bezpieczeństwa żywności
• pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności
• dyskusja na temat podejścia opartego na współpracy w celu poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach
• promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności