Komunikat nr 1 „Woda z wodociągu publicznego Rzeplin podawana dla mieszkańców miejscowości: Rzeplin oraz części Szczodrkowic z wyłączeniem przysiółka ,,Dąbki” jest warunkowo zdatna do spożycia przez ludzi po uprzednim przegotowaniu”
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie informuje, iż w związku ze stwierdzonym skażeniem wody bakteriami grupy Coli (w ilości 8 jtk./100 ml wody; wartość parametryczna 0 jtk/100 ml ) dostarczanej z wodociągu publicznego Rzeplin w gminie Skała, powiat krakowski, zaopatrującego w wodę konsumentów miejscowości: Rzeplin oraz części Szczodrkowic z wyłączeniem przysiółka ,,Dąbki” wydano decyzję stwierdzającą warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi.
„Woda z wodociągu publicznego Rzeplin podawana dla mieszkańców miejscowości: Rzeplin oraz Szczodrkowice z wyłączeniem przysiółka „Dąbki” jest warunkowo zdatna do spożycia przez ludzi, po uprzednim przegotowaniu. Woda wykorzystywana do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków, niemowląt, dzieci do lat 2 oraz osób z obniżoną odpornością, powinna być używana wyłącznie po przegotowaniu. W związku z powyższym tut. Inspektor Sanitarny informuje, że nie należy pić wody surowej, wodę wykorzystywaną do picia należy gotować min. 2 minuty. Wodę można używać do celów sanitarno -higienicznych, tj. mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet”.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Krakowie
Adam Jędrzejczyk
Opracowała: Justyna Mucha
data aktualizacji: 26 listopada 2020 r.