Wypoczynek Dzieci i Młodzieży- lato
W okresie wakacji dzieci i młodzieży skorzystają jak co roku z wypoczynku...
W okresie wakacji dzieci i młodzieży skorzystają jak co roku z wypoczynku zorganizowanego w formie wyjazdowej jako kolonia w obiekcie hotelowym lub innym obiekcie, w którym świadczone są usługi hotelarskie, w obiekcie używanym okazjonalnie do wypoczynku lub jako forma w miejscu zamieszkania, m.in. na półkoloniach organizowanych przez placówki oświatowo-wychowawcze, świetlice szkolne, młodzieżowe domy kultury, ośrodki sportowe.
Niezależnie od formy, organizatorzy wypoczynku mają za zadanie zapewnić dzieciom zdrowe, bezpieczne i higieniczne warunki pobytu. Nadzór nad placówkami wypoczynku sprawowany jest na podstawie art. 92a-92t ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2022 r. poz. 2230) oraz rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 30 marca 2016 r. w sprawie wypoczynku dla dzieci i młodzieży (Dz. U. z 2016 r. poz. 452).
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej ocenią m.in.:
• warunki zakwaterowania, w szczególności zachowanie limitu miejsc - niedopuszczenie
do nadmiernego zagęszczenia miejsc noclegowych w pomieszczeniach;
• mikroklimat pomieszczeń: tj. sprawną wentylację grawitacyjną lub mechaniczną,
otwieralność okien co najmniej 50% ich powierzchni, odpowiednią temperaturę zależną
od sposobu wykorzystania pomieszczenia;
• zapewnienie dostatecznej ilości urządzeń sanitarnych, w tym dostęp do bieżącej ciepłej
wody i środków utrzymania higieny osobistej;
• stan techniczny mebli i sprzętów;
• bieżącą czystość miejsc wypoczynku, mebli i sprzętów;
• posiadanie przez personel aktualnej dokumentacji zdrowotnej;
• sposób zapewnienia opieki medycznej;
• warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia;
• stan czystości terenu wokół miejsca, w którym zorganizowany jest wypoczynek.
Należy nadmienić, iż podmioty organizujące żywienie dzieci i młodzieży uczestniczących w wypoczynku zobowiązane są do przestrzegania odpowiednich warunków sanitarnohigienicznych w ramach prowadzonej działalności żywnościowo- żywieniowej i spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu WE NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
W razie zaistnienia sytuacji wymagających interwencji służb sanitarnych (nieprawidłowe warunki sanitarno-higieniczne w obiektach wypoczynku dzieci i młodzieży, zaniedbania w zakresie warunków żywienia, jakości żywności w obiektach kolonijnych i innych punktach świadczących usługi żywieniowe dla grup zorganizowanych dzieci i młodzieży podajemy poniżej dane kontaktowe do pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
W okresie wypoczynku zastrzeżenia dotyczące:
• organizacji wypoczynku należy zgłaszać pod numerem telefonu 12 430-70-46 wew. 117 w godzinach od 7:30 – 15:00 lub drogą e-mailową na adres: psse.krakow@sanepid.gov.pl
• organizacji żywienia dzieci i młodzieży wypoczynku należy zgłaszać pod numerem telefonu 12 417-24-24 wew. 154 w godzinach od 7:30 – 15:00 lub drogą e-mailową na adres psse.krakow@sanepid.gov.pl
• organizacji kąpielisk oraz jakości wody w kąpieliskach należy zgłaszać pod numerem telefonu 12 412-34-41 w godzinach od 7:30 – 15:00 lub drogą e-mailową na adres psse.krakow@sanepid.gov.pl
Rodzicu!
Pamiętaj, aby sprawdzić, czy wypoczynek twojego dziecka jest zarejestrowany w bazie publikowanej na stronie Ministerstwa Edukacji Narodowej. Znajdują się w niej wszystkie legalnie organizowane obozy, kolonie, półkolonie i inne formy zorganizowanego wypoczynku. Możesz tam uzyskać szczegółowe informacje na temat organizatora oraz miejsca, w którym twoje dziecko będzie spędzać czas. Z tej bazy korzystają także służby, które sprawują nadzór nad bezpieczeństwem dzieci i młodzieży podczas wypoczynku zimowego organizowanego na terenie kraju, m. in. sanepid i straż pożarna.