Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żwywienia
Kierownik – Marta Hnatejko
asystent – Anna Trzęsowska
mł. asystent - Magdalena Wójcik
mł. asystent – Beata Dubicka
mł. asystent - Anna Czuj
Do zadań oddziału należy:
a) realizacja zadań Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie kontroli i nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, obrotem środkami spożywczymi, sposobem żywienia, oraz nad przedmiotami użytku mającymi wpływ na zdrowie człowieka;
b) udział w szkoleniach i instruktażach organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną oraz inne instytucje;
c) współpraca z innymi organami urzędowej kontroli żywności oraz jednostkami administracji samorządowej;
d) współudział w opiniowaniu planów budowy, rozbudowy, modernizacji i adaptacji zakładów produkcji, magazynowania i obrotu żywności;
e) kontrola oznakowania środków spożywczych, opiniowanie etykiet;
f) uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych - chemicznych, mikrobiologicznych i grzybowych;
g) współpraca z innymi komórkami Powiatowej Stacji Sanitarnej poprzez udział w kontrolach kompleksowych obiektów oraz wspólne opracowywanie i wykorzystanie materiałów pokontrolnych;
h) dokonywanie zbiorczych informacji i opracowań dotyczących jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz oceny sposobu żywienia określonych grup ludności korzystających z żywienia w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego;
i) koordynowanie potrzeb w zakresie badań laboratoryjnych oraz pobór i dostarczanie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu i innych składników żywności oraz przedmiotów użytku w ramach urzędowej kontroli żywności;
j) interpretacja i ocena wyników badań laboratoryjnych środków spożywczych, posiłków oraz przedmiotów użytku;
k) udział w szkoleniach specjalistycznych organizowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną oraz inne instytucje - w zakresie nadzoru nad racjonalnym żywieniem i zadań wymienionych w punkcie a);
l) organizacja i udział w prowadzeniu Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASF) w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
m) dokonywanie oceny prawidłowości opracowania i wdrażania Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz analiz ryzyka, na. które narażona może być żywność w procesie produkcji lub w obrocie;
n) prowadzenie bazy danych o podmiotach biorących udział w produkcji i obrocie żywności;
o) wykonywanie zadań nałożonych przez PWIS we Wrocławiu oraz przekazywanie zbiorczych informacji i sprawozdań liczbowych i opisowych.
Kontakt
tel. 75-646-40-45