W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Pracy

 

Ochrona zdrowia pracujących przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiska pracy prowadzona jest przez sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego, a w szczególności:

Przeprowadzanie ocen występowania fizycznych, chemicznych i biologicznych czynników szkodliwych dla zdrowia występujących w środowisku pracy, które są realizowane poprzez:

  • przeprowadzanie kontroli przestrzegania prawa w zakresie tworzenia bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki rakotwórcze,
  • przeprowadzanie kontroli przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki biologiczne,
  • przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki fizyczne,
  • przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w wyniku narażenia na czynniki chemiczne i pyły,
  • przeprowadzanie kontroli w zakresie przestrzegania prawa związanego z tworzeniem bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy dystrybucji, magazynowaniu i stosowaniu środków ochrony roślin i nawozów mineralnych,
  • przeprowadzanie kontroli poprzez sprawowanie bieżącego nadzoru nad warunkami higienicznymi i zdrowotnymi w zakładach pracy zatrudniających młodocianych,
  • przeprowadzanie kontroli stanu sanitarno-higienicznego pomieszczeń pracy i zaplecza socjalnego,
  • prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych w związku ze sprawowaniem bieżącego nadzoru sanitarnego.

Postępowanie w sprawach chorób zawodowych:

  • wykonywanie czynności kontrolnych w zakresie oceny narażenia zawodowego w związku z podejrzeniem choroby zawodowej,
  • prowadzenie postępowań administracyjnych w sprawie chorób zawodowych.

 

Zadbaj o bezpieczeństwo swoje i bliskich. Spójrz na etykietę.

W dniu 1 czerwca 2015 r. w całej Unii Europejskiej zaczęły obowiązywać nowe oznakowania chemikaliów, w tym także produktów chemii gospodarczej, dostępnych w sklepach dla indywidualnych konsumentów. Abu zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem chemikaliów Biuro uruchamia społeczną kampanię informacyjną "Zadbaj o bezpieczeństwo swoje i bliskich. Spójrz na etykietę". Piktogramy znajdujące się na etykietach wskazują zagrożenia fizyczne, dla środowiska a przede wszystkim  dla zdrowia człowieka. Warto wiedzieć co oznaczają i jakie niebezpieczeństwo grozi w przypadku nieprawidłowego stosowania produktów chemicznych.

Komunikaty Międzyresortowej Komisji do spraw Najwyższych Dopuszczalnych Stężeń i Natężeń Czynników Szkodliwych dla Zdrowia w Środowisku Pracy

NDS

Międzyresortowa Komisja ds. Najwyższych Dopuszczalnych Stężeń i Natężeń Czynników Szkodliwych dla Zdrowia w Środowisku Pracy na 91-szym posiedzeniu ogłosiła dwa komunikaty tj. V i VI. Dotyczą wartości dopuszczalnych ustalonych w UE lub znajdujących się w projektach dyrektyw. Tym samym Komisja zwraca uwagę przedsiębiorców, pracowników, laboratoriów badań środowiskowych oraz organów kontroli na wiążące wartości dopuszczalnych poziomów narażenia zawodowego (o działaniu rakotwórczym lub mutagennym).

Kampania prewencyjno-kontrolna pt. „Dobry przepis na bezpieczeństwo” skierowana do branży przetwórstwa mięsnego

Kampania „Dobry przepis na bezpieczeństwo” obejmuje zarówno działania medialne, jak i program prewencyjno-kontrolny. Ma na celu doprowadzenie do zmniejszenia zagrożeń w masarniach i ubojniach, wpłynięcie na przestrzeganie przepisów prawa pracy, w szczególności bezpieczeństwa i higieny pracy.

 

Przetwórstwo mięsne

 

Skalę zagrożeń w branży pokazują wyniki kontroli przeprowadzonych w przedsiębiorstwach w zakresie badania okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy. W latach 2013-2017 w zakładach przetwórstwa mięsnego 235 osób zostało poszkodowanych w wypadkach, w tym 12 poniosło śmierć, a 65 odniosło ciężkie obrażenia ciała.

 

Więcej o kampanii „Dobry przepis na bezpieczeństwo”

 

Materiały

Bezpieczeństwo chemikaliów, a twoja firma
Bezpieczeństwo​_chemikaliów,​_a​_twoja​_firma.pdf 0.80MB
Broszura Strategie dla bezpieczeństwa i zdrowia w zautomatyzowanym świecie
Broszura​_Strategie​_dla​_bezpieczeństwa​_i​_zdrowia​_w​_zautomatyzowanym​_świecie.pdf 1.47MB
Pyły Drewna - wytyczne dla pracodawców, pracowników i służb związanych z bezpieczeństwen i higieną pracy.
Pyły​_drewna.pdf 1.83MB
Wełna Mineralna - Zagrożenia dla użytkowników, stan prawny i zasady bezpiecznego postępowania.
Wełna​_mineralna.pdf 6.41MB
Dopuszczalne stężenie w materiale biologicznym
Dopuszczalne​_stężenie​_w​_materiale​_biologicznym.pdf 2.25MB
Ulotka Centrum Doradczo-Konsultacyjne ds. Czynników Chemicznych i Biologicznych.
Ulotka​_Centrum​_Doradczo​_Konsultacyjne.pdf 1.05MB
{"register":{"columns":[]}}