W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Kontakt:

email: bzz.psse.pabianice@sanepid.gov.pl

tel: 42 215 27 76 wew.12

 

Zadania Sekcji:

  • nadzór sanitarny nad:
    – higienicznymi warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
    – warunkami produkcji i obrotu materiałami i  wyrobami do kontaktu z żywnością,
    – warunkami produkcji i jakością zdrowotną produktów kosmetycznych,
  • nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych,
  • pobieranie i dostarczanie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także wydawanie ocen ich jakości zdrowotnej,
  • zatwierdzanie zakładów produkcji środków spożywczych i obrotu środkami spożywczymi, a także firm transportowych zajmujących się przewozem środków spożywczych,
  • prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, prowadzenie bazy danych nadzorowanych podmiotów w ramach systemu SBŻ oraz systemu gromadzenia danych o pobranych do badań laboratoryjnych próbkach żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
  • wydawanie opinii sanitarnych na środki transportu służące do przewozu żywności,
  • analiza żywienia w zakładach żywienia zamkniętego pod kątem przestrzegania norm fizjologicznych,
  • wydawanie opinii sanitarnych na obwoźny handel artykułami spożywczymi i obwoźną produkcję gastronomiczną,
  • kontrola jakości zdrowotnej wody używanej w zakładach żywienia i produkujących artykuły spożywcze.
  • kontrola dokumentacji i oględziny masy towarowej importowanego środka spożywczego lub materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością przekraczającego granicę,
  • pobieranie próbek spożywczych z importu do badań laboratoryjnych,
  • wydawanie świadectw o braku zastrzeżeń co do jakości zdrowotnej importowanych środków spożywczych.

Materiały

Materiały do pobrania
{"register":{"columns":[]}}