Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Kontakt:
email: bzz.psse.pabianice@sanepid.gov.pl
tel: 42 215 27 76 wew.12
Zadania Sekcji:
- nadzór sanitarny nad:
– higienicznymi warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności,
– warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością,
– warunkami produkcji i jakością zdrowotną produktów kosmetycznych, - nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów z zakresu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych,
- pobieranie i dostarczanie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych, a także wydawanie ocen ich jakości zdrowotnej,
- zatwierdzanie zakładów produkcji środków spożywczych i obrotu środkami spożywczymi, a także firm transportowych zajmujących się przewozem środków spożywczych,
- prowadzenie rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, prowadzenie bazy danych nadzorowanych podmiotów w ramach systemu SBŻ oraz systemu gromadzenia danych o pobranych do badań laboratoryjnych próbkach żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- wydawanie opinii sanitarnych na środki transportu służące do przewozu żywności,
- analiza żywienia w zakładach żywienia zamkniętego pod kątem przestrzegania norm fizjologicznych,
- wydawanie opinii sanitarnych na obwoźny handel artykułami spożywczymi i obwoźną produkcję gastronomiczną,
- kontrola jakości zdrowotnej wody używanej w zakładach żywienia i produkujących artykuły spożywcze.
- kontrola dokumentacji i oględziny masy towarowej importowanego środka spożywczego lub materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością przekraczającego granicę,
- pobieranie próbek spożywczych z importu do badań laboratoryjnych,
- wydawanie świadectw o braku zastrzeżeń co do jakości zdrowotnej importowanych środków spożywczych.