W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zalecenia dla rolników i plantatorów

Informacja dla plantatorów i punktów skupu owoców miękkich

Z uwagi na zbliżający się sezon zbioru owoców miękkich (truskawek, malin, porzeczek itp) oraz znaczny wzrost powiadomień zgłaszanych do systemu RASFF w związku z zakażeniami owoców miękkich pochodzących z Polski, patogennymi wirusami przenoszonymi przez żywność,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piszu informuje, że skażenie owoców chorobotwórczymi wirusami najprawdopodobniej  następuje na etapach produkcji pierwotnej:

  • uprawy owoców:  nawożenie pól fekaliami,  nawadnianie zanieczyszczoną wodą,
  • pozyskiwania: zbiór ręczny, niezachowanie okresów karencji, higieny.

 

    Chorobotwórcze wirusy (np.  norowirusy, WZW typu A ) powodują zatrucia pokarmowe.

            Do zakażenia człowieka może dojść bezpośrednio poprzez kontakt z chorymi osobami lub pośrednio z przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi wymiocinami, fekaliami, albo przez spożycie skażonej żywności lub wody. Najskuteczniejszą formą zapobiegania wirusowym infekcjom pokarmowym przenoszonym przez żywność jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny wśród osób zajmujących się pozyskiwaniem (zbiorem)  i przetwarzaniem żywności.

 

W celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności należy:

  • stosować odpowiednie metody nawożenia,
  • zapewnić właściwe używanie środków ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,
  • przestrzegać okresów karencji,
  • stosować do uprawy i mycia owoców wodę o odpowiedniej jakości zdrowotnej,
  • zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet  stałych lub przenośnych,
  • zapewnić urządzenia do mycia rąk pod bieżącą wodą pracownikom plantacji i skupu, (zalecane jednorazowe rękawiczki),
  • zapewnić czystą odzież przy wykonywaniu pracy,
  • zapewnić czysty i w dobrym stanie sprzęt i opakowania do zbioru owoców,
  • utrzymywać w czystości i dobrym stanie technicznym transportery i/lub kontenery
    do przewozu owoców,
  • przestrzegać zakazu  pracy przy zbiorze i skupie owoców osobom z objawami chorobowymi takimi jak:  biegunka, wymioty,  temperatura lub żółtaczka,
  • zakazać wejścia na plantacje  osobom nieupoważnionych w tym dzieciom,
  • przeprowadzić szkolenie pracowników z zakresu dobrych praktyk higienicznych,
  • opracować instrukcje dotyczące mycia i dezynfekcji rąk, powierzchni mających kontakt
    z żywnością.

            Rolnicy produkujący lub zbierający produkty roślinne powinni prowadzić dokumentację dotyczącą stosowania środków ochrony roślin i biocydów, występowania szkodników lub chorób, które mogą zagrozić bezpieczeństwu produktów pochodzenia roślinnego.

Egzekwowanie zasad higieny podczas zbioru truskawek, malin, porzeczek itp.  powinno być bezwzględnie na bieżąco wymagane. Nieprzestrzeganie warunków higienicznych na plantacjach  jest kryterium dyskwalifikującym towar w związku z czym nie powinien być on przyjęty do punktu skupu.

           Przestrzeganie przez przedsiębiorców obowiązku identyfikowalności /śledzenia surowców wg zasady: ”krok w tył, krok w przód” ( np. lista  odbiorców, dostawców).

           Podmioty prowadzące produkcję pierwotną pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis
do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy bezpieczeństwie dnia 25 sierpnia 2006r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2010 r. nr 136 poz. 914 z p. zm.)

 

Materiały

wytyczne dla roliników
wytyczne​_ghp​_rolnicy​_​_rhd​_20​_01​_17​_.doc 0.44MB
Informacja dla rolników
-informacja​_dla​_rolnikow.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}