W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Sekcja Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zakres działania

- Do zadań Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy: nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności  oraz warunków żywienia zbiorowego, a także nadzór nad warunkami higieniczno-zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.

 

- Zadania te realizowane są poprzez:

1.sprawowanie bieżącego nadzoru nad obiektami żywnościowo żywieniowymi i nad przedmiotami użytku,

2.kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywności oraz warunków żywienia zbiorowego zamkniętego,

3.udział w opiniowaniu projektów technologicznych budowy, rozbudowy, modernizacji obiektów branży żywnościowej i uczestnictwo w odbiorach tych obiektów,

4.ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,

5.nadzór nad jakością środków spożywczych, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonymi substancjami dodatkowymi pochodzenia krajowego oraz z importu,

6.nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

7.wydawanie  opinii do sprawozdań z badań przeprowadzanych przez laboratoria:  Badań Mikrobiologicznych Żywności i Badań Środowiskowych i Żywności

8.działanie w ramach  Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach  Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF)

9.działanie w ramach  Wspólnotowego Systemu Szybkiego Informowania (RAPEX) służącego do szybkiej wymiany informacji między Państwami Członkowskimi a Komisją  na temat środków i działań dotyczących produktów stanowiących poważne zagrożenie dla zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów

10.udział w likwidacji i opracowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,

11.współpraca z organami Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie nadzoru nad warunkami higieniczno-sanitarnymi produkcji i obrotu żywnością pochodzenia zwierzęcego

12. prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości.

Osoby odpowiedzialne

Kierownik Sekcji Higieny Żywienia Żywnosci i Przedmiotów Użytku

Barbara Kotowska

starszy asystent Higieny Żywienia Żywnosci i Przedmiotów Użytku

Dorota Maconko

starszy asystent Higieny Żywienia Żywnosci i Przedmiotów Użytku

Karolina Karwowska

młodszy asystent Higieny Żywienia Żywnosci i Przedmiotów Użytku

Joanna Cymmer

 

Suplementy diety, żywność wzbogacana, żywność dla określonych grup

Suplementy i żywność wzbogacona

Zespół ds. Suplementów Diety, działający w ramach Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, opracowuje uchwały określające maksymalne poziomy niektórych witamin i składników mineralnych w suplementach diety. Celem przygotowywanych uchwał jest przedstawienie transparentnych kryteriów dotyczących kwalifikacji produktów jako suplementów diety, edukacja przedsiębiorców oraz konsumentów.

Uchwały - Zespół ds. Suplementów DietyUchwały Zespołu publikowane są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod adresem: https://www.gov.pl/web/gis/suplementy-i-zywnosc-wzbogacona

Zalecenia dla rolników i plantatorów

Z dniem 1 stycznia 2019 r. weszły w życie następujące przepisy:

  1. ustawa z dnia 4 października 2018 r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r. poz. 2136), wprowadza zmianę m.in. w art. 63 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.), znosząca obowiązek zatwierdzenia przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej dla podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika Il do rozporządzenia nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1). Podmioty te będą objęte jedynie obowiązkiem rejestracji, co ma ułatwić rozpoczęcie prowadzenia działalności;
     
  2. ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz. U. z 2018 r. poz. 2242) wprowadza zmiany w rozdziale 10a ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, który dotyczy rolniczego handlu detalicznego. W szczególności zmiany dotyczą umożliwienia sprzedaży żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (np. sklepów, restauracji, stołówek) zlokalizowanych na obszarze województwa, w którym ma miejsce produkcja żywności lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Zintegrowany Wieloletni Plan Kontroli MANCP

https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc5

Żywność dla określonych grup

https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-dla-okreslonych-grup

Podstawowe akty prawne

https://www.gov.pl/web/gis/podstawowe-akty-prawne3

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
24.03.2021 18:34 Agnieszka Karmowska
Pierwsza publikacja:
18.11.2020 10:27 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}