Produkcja pierwotna żywności pochodzenia roślinnego – obowiązki plantatorów w zakresie rejestracji i wymagań higienicznych.
22.05.2024
Zgodnie z art. 61, 62, 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r., poz. 1448):
podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną oraz dostawy bezpośrednie zobowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (podając zakres i wielkość produkcji oraz rodzaj produktów pochodzenia roślinnego) wraz z właściwymi załącznikami określonymi we wniosku. Zgodnie z formularzem wniosku należy zamieścić w nim między innymi informacje dotyczące:
- rodzaju uprawianych płodów rolnych,
- zasięgu prowadzonej sprzedaży,
- numeru gospodarstwa rolnego nadanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- zalecane jest również podanie numeru telefonu do kontaktu.
Dodatkowo każdy podmiot wpisany do rejestru jest zobowiązany do poinformowania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, o każdym przypadku zmiany działalności (np. rodzaju i wielkości uprawy, rodzaju działalności, właściciela gospodarstwa), celem dokonania zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności.
Dodatkowe ważne informacje w zakresie obowiązków dotyczących handlowców owoców i warzyw:
https://www.gov.pl/web/ijhars/obowiazki-handlowcow-owocow-i-warzyw