W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Produkcja pierwotna żywności pochodzenia roślinnego – obowiązki plantatorów w zakresie rejestracji i wymagań higienicznych.

22.05.2024

20240522_124412

Zgodnie z art. 61, 62, 63 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r., poz. 1448):

podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną oraz dostawy bezpośrednie zobowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (podając zakres i wielkość produkcji oraz rodzaj produktów pochodzenia roślinnego) wraz z właściwymi załącznikami określonymi we wniosku. Zgodnie z formularzem wniosku należy zamieścić w nim między innymi informacje dotyczące:

  • rodzaju uprawianych płodów rolnych,
  • zasięgu prowadzonej sprzedaży,
  • numeru gospodarstwa rolnego nadanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
  • zalecane jest również podanie numeru telefonu do kontaktu.

Dodatkowo każdy podmiot wpisany do rejestru jest zobowiązany do poinformowania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, o każdym przypadku zmiany działalności (np. rodzaju i wielkości uprawy, rodzaju działalności, właściciela gospodarstwa), celem dokonania zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności.

https://www.gov.pl/web/gis/produkcja-pierwotna-podstawowa-zywnosci-pochodzenia-roslinnego--obowiazki-plantatorow-w-zakresie-rejestracji-i-wymagan-higienicznych

Dodatkowe ważne informacje w zakresie obowiązków dotyczących handlowców owoców i warzyw:

https://www.gov.pl/web/ijhars/obowiazki-handlowcow-owocow-i-warzyw

 

{"register":{"columns":[]}}