Informacje - SBŻ
08.10.2024
Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii - więcej...
Zarządzanie alergenami pokarmowymi w zakładach branży spożywczej.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wysokiem Mazowieckiem informuje, że Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej pod adresem:
https://www.gov.pl/web/gis/zarzadzanie-alergenami-pokarmowymi-przez-podmioty-dzialajace-na-rynku-spozywczym--zmiana-rozporzadzenia-we-nr-8522004-oraz-norma-kodeksu-zywnosciowego-cxc-80-2020-kodeks-postepowania-w-zakresie-zarzadzania-alergenami-pokarmowymi-dla-podmiotow-dzialajacych-na-rynku-spozywczym
opublikował przetłumaczoną na język polski (tłumaczenie nieoficjalne) normę Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym.
Kierownik Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Zofia Sokolik.
Wysokie Mazowieckie dn. 29.07.2022r.
Zostały one wypracowane przez Ministra Edukacji Narodowej, wspólnie z Ministrem Zdrowia i Głównym Inspektorem Sanitarnym i będą obowiązywać od 1 września 2021 r.
Poniżej przekazuję treść wskazań odnoszących się do organizacji żywienia w szkole:
- personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej rekomenduje się stosowanie maseczki (najlepiej chirurgicznej),
- przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. W przypadku kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły pracownicy gastronomii powinni stosować maseczkę (rekomendowane maseczki chirurgiczne),
- osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się częste i dokładne mycie rąk wodą z mydłem albo dezynfekowanie osuszonych dłoni środkiem na bazie alkoholu (min. 60%),
- korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych, zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami
w czasie epidemii. Spożywanie posiłków powinno odbywać 8 się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie, - w przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych, z zachowaniem zasad bezpiecznego
i higienicznego spożycia posiłku, - dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane,
- nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw,
- wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli szkoła nie posiada zmywarki, wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć. Jeżeli żywność zapewniona jest przez firmę zewnętrzną, a szkoła nie posiada zastawy stołowej wielorazowej, należy stosować jednorazowe naczynia i sztućce,
- od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych. Wymaganie to dotyczy szkół, w których nie jest możliwe zapewnienie właściwych warunków mycia naczyń i sztućców, porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców,
- należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawanie tylko bezpośrednio przez obsługę. W stołówce należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego nalewania napojów. Dania i produkty muszą być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/obsługę stołówki,
- jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, to taki sposób podawania posiłków może być kontynuowany, pod warunkiem że naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej,
- szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców,
- jeżeli w szkole funkcjonują źródełka lub fontanny wody do picia decyzja o ich użytkowaniu musi być poddawana bieżącej ocenie, która uwzględnia aktualną 6 sytuację epidemiologiczną. Dopuszcza się udostępnianie urządzeń dystrybuujących wodę wodociągową do picia. Rekomenduje się korzystanie przez uczniów z bezdotykowych źródełek i fontann wody pitnej lub z innych dystrybutorów pod nadzorem opiekuna. Bezpiecznie formy i zalecenia higieniczno-sanitarne udostępniania dzieciom wody wodociągowej zostały wskazane na stronie internetowej GIS https://www.gov.pl/web/gis/zalecenia-i-zagrozenia6
Materiały
Wytyczne MRiRW i GIS dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych03-Wytyczne_MRiRW_i_GIS_dla_producentów_rolnych_zatrudniających_cudzoziemców_przy_pracach_sezonowych.pdf 0.15MB Komunikat - Poradnik 5 kroków do bezpiecznej uprawy owoców i warzyw-program edukacyjny 2021
Komunikat+Poradnik+5+kroków+do+bezpiecznej+uprawy+owoców+i+warzyw-program+edukacyjny+2021.pdf 0.13MB Wystąpienie materiały do kontaktu
Wystąpienie-materiały-do-kontaktu.docx 0.06MB Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+maj
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+maj.xlsx 0.01MB Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+czerwiec
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+czerwiec.xlsx 0.01MB Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+lipiec+2022rBŻ+WysMaz
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+lipiec+2022rBŻ+WysMaz.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc sierpień 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+sierpień+2022r.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+pazdziernik+2022r.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc listopad 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+listopad+2022r.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2022r.
Tabela+oceny+stanu+sanitarnego+powiatu+wysokomazowieckiego+za+miesiąc+grudzień+2022r.xlsx 0.02MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc czerwiec 2023r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_czerwiec_2023r.docx 0.05MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc czerwiec 2023
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_czerwiec__2023.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_lipiec_2023r
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_lipiec_2023r.docx 0.05MB Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_lipiec_2023
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_lipiec_2023.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc wrzesień 2023r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_wrzesień_2023r.docx 0.06MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc wrzesień 2023
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_wrzesień_2023.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2023
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_październik_2023.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc październik 2023r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_październik_2023r.docx 0.06MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2023r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_grudzień_2023r.docx 0.06MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc grudzień 2023
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_grudzień_2023.xlsx 0.01MB Tabela oceny stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc styczeń 2024
Tabela_oceny_stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_styczeń_2024.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz. Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc styczeń 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_styczeń_2024r.docx 0.06MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc luty 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_luty_2024r.docx 0.06MB tabela do oceny stanu sanitarnego Luty 2024r.
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_Luty_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc marzec 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_marzec_2024r.docx 0.06MB tabela do oceny stanu sanitarnego Marzec 2024r.
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_Marzec_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc maj 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_maj_2024r.pdf 0.19MB tabela do oceny stanu sanitarnego maj 2024r.
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_maj_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc czerwiec 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_czerwiec_2024r.docx 0.06MB tabela do oceny stanu sanitarnego czerwiec 2024r.
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_czerwiec_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc lipiec 2024r
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_lipiec_2024r.docx 0.06MB tabela do oceny stanu sanitarnego lipiec 2024r
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_lipiec_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc sierpień 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_sierpień_2024r.pdf 0.19MB tabela do oceny stanu sanitarnego sierpień 2024r
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_sierpien_2024r.pdf 0.41MB Tabela do oceny stanu sanitarnego wrzesień 2024r.
tabela_do_oceny_stanu_sanitarnego_wrzesień_2024r.xlsx 0.01MB BŻ_WysMaz_Stanu sanitarnego powiatu wysokomazowieckiego za miesiąc wrzesień 2024r.
BŻ_WysMaz_Stanu_sanitarnego_powiatu_wysokomazowieckiego_za_miesiąc_wrzesień_2024r.docx 0.06MB
- Pierwsza publikacja:
- 26.01.2024 14:20 RenataD
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Renata Dąbrowska
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Informacje - SBŻ | 8.0 | 08.10.2024 12:59 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 7.0 | 06.09.2024 13:47 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 6.0 | 20.08.2024 12:37 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 5.0 | 09.07.2024 10:31 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 4.0 | 06.06.2024 12:04 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 3.0 | 09.04.2024 09:23 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 2.0 | 06.02.2024 11:28 Renata Dąbrowska |
Informacje - SBŻ | 1.0 | 26.01.2024 14:20 RenataD |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP