Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Podwyższony poziom akryloamidu w określonych partiach pieczywa chrupkiego
29.12.2022
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: TOVAGO Sp. z o. o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Zdjęcie produktu |
Nazwa produktu |
Data minimalnej trwałości/ Numer partii |
Wyprodukowano dla |
|
Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g |
07.2023/ 22AM2OK2 |
Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn |
|
Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g |
08.2023/ 07PW3DW3 |
Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa |
|
Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane masa netto 100 g |
07.2023/ 08AM3OV3 |
Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa |
|
Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g |
08.2023/ 15AM1OK1 |
TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo |
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Tovago Sp. z o.o. przekazała następujące informacje:
- Podjęto działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim.
- Firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu ww. produktów z rynku.
- Wycofano ze sprzedaży produkty zgodnie z otrzymaną informacją.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Dodatkowe informacje przedstawione przez firmę Tovago Sp. z o.o.:
„Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego (ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2017/2158)”.