Wojewódzka kampania edukacyjna ,,Zajadam się zdrowiem"
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w opublikowanym 3 bm. raporcie alarmuje, że odsetek Europejczyków z nadwagą i otyłością jest niepokojąco wysoki oraz ciągle rośnie. Eksperci zwrócili również uwagę, że żadne z państw regionu nie zbliża się do postulowanego przez WHO celu, jakim jest spowolnienie tempa rozwoju epidemii otyłości do 2025 roku.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie włączając się w działania na rzecz przeciwdziałania złym nawykom żywieniowym, podniesienia świadomości konsumpcyjnej oraz wiedzy nt. bezpieczeństwa i jakości żywności, zainicjowała kampanię Zajadam się zdrowiem (#zajadamsiezdrowiem). Kampania ma na celu podniesienie świadomości Małopolan o zasadach zdrowego żywienia – min. znaczenia owoców, warzyw, produktów zbożowych, wody na nasze zdrowie i samopoczucie. Poruszone zostaną także tematy składników odżywczych (witamin, antyoksydantów itp.), nie odżywczych (szczawiany itp.) oraz toksyn (mykotosyny, solanina, itp.) w żywności. Zagadnienia obejmą ponadto wpływ, rodzaju obróbki, sposobu przetwarzania, przechowywania i przygotowania surowców na jakość i bezpieczeństwo żywności.
W ramach kampanii w dniu 2.06.2022 odbyła się konferencja on-line inagurująca kampanię pn. ,,Owoce, warzywa, zboża w naszej diecie – zagrożenia i korzyści".
Opublikowano także 3 serie grafik dotyczących: zaleceń żywieniowych, chorób przenoszonych drogą pokarmową/zatruć pokarmowych i faktów i mitów żywieniowych (w załączeniu).
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z treścią grafik.