W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

56. Dni Przemysłu Mięsnego – na rynku jest miejsce dla wszystkich

16.05.2024

Minister Czesław Siekierski wziął dzisiaj udział w obchodach 56. Dni Przemysłu Mięsnego pn. „Perspektywy wędzarnictwa w Polsce”. Organizatorem wydarzenia jest Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – Państwowy Instytut Badawczy (IBPRS-PIB).

Wspólne zdjęcie z laureatami konkursu (fot. MRiRW)

Sektor przemysłu mięsnego w Unii Europejskiej

– Chcę wyrazić uznanie, wdzięczności i podziękowanie dla sektora przemysłu mięsnego, który na przestrzeni lat stał się polską wizytówką – powiedział minister Czesław Siekierski.

Minister przypomniał, że 20 rocznica obecności Polski w Unii Europejskiej to dobry moment na podsumowanie zmian, jakie przeszedł polski przemysł przetwórczy, w tym mięsny. Te zmiany są wynikiem ogromnej pracy, która została wykonana w zakresie wdrożenia zmian w systemie ustawodawczym i stworzenia instytucji niezbędnych do spełnienia wymaganych standardów.

 – Obecnie, dzięki rozwojowi przemysłu przetwórczego, eksportujemy towary rolno-spożywcze na łączną kwotę przewie 52 mld euro – podkreślił minister Siekierski.

Minister Siekierski zaznaczył, że z perspektywy czasu widać, jak znacznie przemysł mięsny przyczynił się do systematycznego wzrostu polskiego eksportu.

– Dzisiaj polskie produkty można znaleźć nie tylko na półkach europejskich sklepów, lecz także na półkach sklepów na całym świecie. To ogromny skok dla rozwoju polskiego rolnictwa i przetwórstwa –podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Szef polskiego resortu rolnictwa przypomniał, że w Polsce również jest coraz większa różnorodność produktów z innych krajów.

Akcesja Ukrainy do Unii Europejskiej

Dzisiaj Ukraina stoi u progu negocjacji swojego wejścia do Unii Europejskiej, natomiast ukraińskie produkty już weszły na europejski rynek, chociaż nie spełniają standardów UE.

– Pracujemy nad przygotowaniem się do negocjacji w sprawie wejścia Ukrainy do Unii Europejskiej. Te negocjacje muszą być rozsądne, ponieważ musimy wypracować nowe regulacje i rozwiązania – powiedział minister.

Szef resortu rolnictwa przypomniał jak ważna jest stabilność sektora rolno-żywnościowego Unii Europejskiej. Do jego zachowania niezbędne są mądre negocjacje – Na tym polega europejski rynek – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Minister Czesław Siekierski zaznaczył, że świat potrzebuje ukraińskich surowców i produktów.

– Polski sektor przetwórczy i rolnictwo powinny działać wspólnie w taki sposób, aby przetwarzać ukraińskie surowce i eksportować je w świat. Na rynku jest miejsce dla wszystkich – powiedział minister Siekierski.

Minister podkreślił, że sektor przetwórczy, w szczególności sektor mięsny, dokonał wielkiej zmiany w zakresie wytwarzania produktów spożywczych – To zasługa nie tylko rolników , lecz także przetwórców, którzy wytwarzają produkty wysokiej jakości. W tej chwili mamy jeden z lepszych przemysłów przetwórczych – w tym przetwórstwa mięsa – w Europie.

Konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”

Podczas dzisiejszego wydarzenia zostały ogłoszone wyniki 56. Konkursu pn. „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym”, organizowanego przez IBPRS-PIB. Od 1993 r. konkurs jest objęty patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tegorocznej edycji wzięły udział 42 zakłady mięsne i drobiarskie z całej Polski. Ocenie poddano 141 produktów mięsnych. Wyróżnieni zostali najlepsi producenci i najwyższej jakości przetwory mięsne. Minister Czesław Siekierski wręczył puchary i dyplomy nagrodzonym mięsnym zakładom przetwórczym. Konkursowe produkty zostały zaprezentowane na wystawie wędlin podczas wydarzenia.

O wydarzeniu

Dni Przemysłu Mięsnego to uznana w kraju konferencja branżowa. Podczas tego wydarzenia poruszane są takie zagadnienia jak: przetwórstwo wyrobów mięsnych, ich jakość, zdrowotność żywności oferowanej na rynku oraz kierunki zmian prawa żywnościowego. W konferencji biorą udział najważniejsze podmioty z branży mięsnej w Polsce.

Zdjęcia (10)

{"register":{"columns":[]}}