W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych

24.11.2022

Zwycięzcy XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 19 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konik,  Michała Soliwodę, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych - Pana Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
    Dominik Diug
    Opiekun: Elżbieta Kurowska
    „Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut”

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
    Oliwia Szott
    Opiekun: Jarosław Seweryn
    „Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką”

  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
    Martyna Kliś
    Opiekun: Alicja Broda
    „Leśne wspomnienie”


Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
    Zuzanna Dzienis
    Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel
    „Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych  warzyw i jabłka, z puree fasolowym i grillowanym oscypkiem”

  • Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych w Trzebini
    Emilia Pasek
    Opiekun: Dariusz Łętowski
    „Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonka z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz ziół, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i wytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej”

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
    Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot
    Opiekun: Małorzata Kryszeń
     „Świnka w kurkowym lesie”

  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
    Eryk Dondzik
    Opiekun: Anna Błyskal
     „Trójkątna słodycz”
     

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

{"register":{"columns":[]}}