Finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych
24.11.2022
Zwycięzcy XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
W dniu 19 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu – Pana Łukasza Konik, Michała Soliwodę, Prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych - Pana Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.
Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.
Nagrody główne zdobyli:
I miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Weronika Gurynow
Opiekun: Emil Bździuch
„Wiśnie / czekolada / miód”
II miejsce
Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Maria Solińska, Hubert Hyzowski
Opiekun: Anna Korzeń
„Polędwica sous vide w aromatycznym chruście z kiełbasy myśliwskiej staropolskiej z sosem grzybowym, pureé z zielonego groszku i pierogami leniwymi z fasoli i twarogu wędzonego”
III miejsce
Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1, Warszawa
Paweł Nowak, Paweł Rudnicki – Szczypior
Opiekun: Katarzyna Nawrocka
„Szarlotka na Podchmielonym Pięknym Jasiu pod migdałową kołderką”
Wyróżnienia otrzymali:
-
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Dominik Diug
Opiekun: Elżbieta Kurowska
„Kaczka/Suska sechlońska/Pesto/Piękny Jaś/ Dynia/Andrut” -
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Oliwia Szott
Opiekun: Jarosław Seweryn
„Podwędzany schab sous-vide faszerowany śliwką szydłowską z oscypkowym ravioli pod masłem pietruszkowym z leśną żelką” -
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu
Martyna Kliś
Opiekun: Alicja Broda
„Leśne wspomnienie”
Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:
-
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
Zuzanna Dzienis
Opiekun: Agata Drywulska-Bartyzel
„Polędwiczki wieprzowe z wiśniowo-borowikowym sosem w towarzystwie karmelizowanych warzyw i jabłka, z puree fasolowym i grillowanym oscypkiem” -
Zespół Szkół Ekonomiczno- Chemicznych w Trzebini
Emilia Pasek
Opiekun: Dariusz Łętowski
„Comber z jagnięciny podhalańskiej z kruszonka z obwarzanka, czosnku galicyjskiego oraz ziół, na sosie śliwkowym na trójniaku staropolskim i wytrawnym sernikiem z dyni i bryndzy podhalańskiej” -
Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Małgorzata Pyrko, Julia Bebłot
Opiekun: Małorzata Kryszeń
„Świnka w kurkowym lesie” -
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Eryk Dondzik
Opiekun: Anna Błyskal
„Trójkątna słodycz”
Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!