Akty prawne
Wyroby winiarskie
► Fermentowane napoje winiarskie
- Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. 2022 poz. 24)
- Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 września 2022 r. sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje (Dz. U. 2022 poz. 2113)
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 czerwca 2022 r. w sprawie metod analiz fermentowanych napojów winiarskich wykonywanych w ramach nadzoru nad jakością handlową tych napojów (Dz. U. 2022 poz. 1469)
► Produkty sektora wina (wino)
Podstawowe regulacje prawne UE
- Rozporządzenie UE 1308/2013 - ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych
- Rozporządzenie UE 1306/2013 - w sprawie finansowania, zarządzania i monitorowania wspólnej polityki rolnej
Rozporządzenia delegowane UE
- Rozporządzenie delegowane UE 2019/934 - w odniesieniu do obszarów uprawy winorośli, w przypadku których zawartość alkoholu może być zwiększona, dozwolonych praktyk enologicznych i ograniczeń mających zastosowanie do produkcji i konserwowania produktów sektora win, minimalnej zawartości alkoholu w odniesieniu do produktów ubocznych oraz ich usuwania, a także publikacji dokumentów OIV
- Rozporządzenie delegowane UE 2019/33 - w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, etykietowania i prezentacji
- Rozporządzenie delegowane UE 2018/273 - w odniesieniu do systemu zezwoleń na nasadzenia winorośli, rejestru winnic, dokumentów towarzyszących i świadectw, rejestru przychodów i rozchodów, obowiązkowych deklaracji, powiadomień i publikowania zgłoszonych informacji, odpowiednich kontroli i kar
- Rozporządzenie delegowane UE 2016/1149 - w zakresie krajowych programów wsparcia w sektorze wina.
Rozporządzenia wykonawcze UE
- Rozporządzenie wykonawcze UE 2019/935 - w odniesieniu do metod analizy w celu określenia cech fizycznych, chemicznych i organoleptycznych produktów sektora wina oraz do powiadomień o decyzjach państw członkowskich zezwalających na zwiększenie naturalnej zawartości alkoholu
- Rozporządzenie wykonawcze UE 2019/34 - ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia UE 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, rejestru chronionych nazw, unieważnienia ochrony i stosowania symboli
- Rozporządzenie wykonawcze UE 2018/274 - w zakresie systemu zezwoleń na nasadzenia winorośli, certyfikacji, rejestru przychodów i rozchodów, obowiązkowych deklaracji i powiadomień oraz odpowiednich kontroli
- Rozporządzenie wykonawcze UE 2017/256 - ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE 1308/2013 w odniesieniu do krajowych programów wsparcia w sektorze wina
- Rozporządzenie wykonawcze UE 2016/1150 - ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia UE 1308/2013 w odniesieniu do krajowych programów wsparcia.
Prawo polskie
- Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. 2022 poz. 24)
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 marca 2022 r. w sprawie wysokości stawek opłat za przeprowadzenie certyfikacji wina lub moszczu (Dz. U. 2022 poz. 548)
► Aromatyzowane produkty sektora wina (wino aromatyzowane)
Podstawowe akty prawne UE
- Rozporządzenie UE 251/2014 - w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina
- Rozporządzenie delegowane UE 2017/670 - w odniesieniu do dopuszczalnych procesów wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina
- Rozporządzenie UE 2024/585 - w odniesieniu do szczegółowych przepisów dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina
Prawo polskie
- Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. 2022 poz. 24)
Napoje spirytusowe
Podstawowe akty prawne UE
- Rozporządzenie UE 2019/787 - w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania napojów spirytusowych, stosowania nazw napojów spirytusowych w prezentacji i etykietowaniu środków spożywczych, ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych, wykorzystywania alkoholu etylowego i destylatów pochodzenia rolniczego
- Rozporządzenie UE 2870/2000 - ustanawiające wspólnotowe metody referencyjne dla analizy napojów spirytusowych
- Zawiadomienie Komisji - wytyczne dotyczące wdrażania niektórych przepisów dotyczących etykietowania zawartych w rozporządzeniu 2019/787
Prawo polskie
- Ustawa z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych (Dz. U. 2006 nr 208 poz. 1539)
Alkohol etylowy
- Ustawa z dnia 2 marca 2001 r. o wyrobie alkoholu etylowego oraz wytwarzaniu wyrobów tytoniowych (Dz. U. 2001 nr 31 poz. 353)
- Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 czerwca 2008 r. w sprawie środków dopuszczonych do skażania alkoholu etylowego (Dz. U. 2008 nr 120 poz. 776)