Aromatyzowane produkty sektora wina (wina aromatyzowane)
Rynek aromatyzowanych produktów sektora wina (wina aromatyzowane)
Aromatyzowane produkty sektora wina to napoje alkoholowe wytwarzane przez dodawanie do niektórych produktów sektora wina środków aromatyzujących oraz innych składników, takich jak: moszcz winogronowy, alkohol, barwniki i produkty słodzące.
Produkty te dzieli się na trzy główne kategorie:
- wina aromatyzowane (np. wermut),
- aromatyzowane napoje na bazie wina (np. Sangria i Glühwein),
- aromatyzowane koktajle na bazie wina.
Unia Europejska zapewnia wspólne ramy prawne w zakresie wytwarzania i etykietowania oraz ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina. Głównym aktem prawnym określającym wymagania dla aromatyzowanych produktów sektora wina jest rozporządzenie 251/2014, natomiast w rozporządzeniu 2017/670 zostały doprecyzowane dopuszczalne procesy wyrobu tych produktów.
Dodatkowe informacje na temat przepisów UE dotyczących aromatyzowanych produktów sektora wina znajdują się na stronie Komisji Europejskiej.