Babka gotowana
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-22 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. łódzkim.
Wygląd:
Ciasto z polewą kakaową.
Kształt:
Cylindryczny, stożkowaty, w przekroju kształt prostokątny.
Rozmiar:
W zależności od użytej formy, waga około 1 kg.
Barwa:
Zewnętrzna ciemnobrązowa od polewy kakaowej, w przekroju barwa jasnożółta z brązowymi brzegami.
Konsystencja:
Wilgotne, lekko sprężyste i pulchne ciasto.
Smak:
Słodki z lekkim posmakiem kakao w polewie.
Tradycja:
Gmina Rogów mimo dość intensywnego rozwoju z uwagi na budowę linii kolejowej, zachowała charakter typowo rolniczy z dość dużą ilością gospodarstw z produkcją roślinną, zwierzęcą, a także gospodarstwami sadowniczymi. Gospodynie na tym terenie do przygotowywania potraw oraz wypieków wykorzystywały surowce z własnych gospodarstw, a receptury pozyskiwały na kursach gotowania. „W Łowickiem podobnie zresztą jak w innych częściach Polski, wypiek ciast wchodził w zakres prac kobiecych. (…) Zasadniczą wiedzę i umiejętności piekarnicze zdobywały kobiety łowickie głównie od swych matek. W dalszym swoim życiu uzupełniały je przy pomocy teściowej, sąsiadek, a niekiedy na kursach prowadzonych przez stowarzyszenia społeczne” (J. P. Dekowski, „Z badań nad pożywieniem ludu łowickiego” [w:] Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi, Seria Etnograficzna, Łódź 1968). Przykładem tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie jest przygotowywanie babki gotowanej. Ciasto to wykonywane jest z mąki pszennej i mniejszej ilości mąki ziemniaczanej. Mąka pszenna pozyskiwana jest z okolicznych młynów przerabiających pszenicę z lokalnych gospodarstw. Jaja, z których ucierane są żółtka i ubijana piana, pochodzą z gospodarstw z terenu gminy Rogów. Sekretem wyśmienitego wypieku jest odpowiednie ubicie piany oraz gotowanie babki w formie w odpowiedniej ilości wody, tak nieco ponad godzinę. Babka przygotowywana jest na święta, rodzinne spotkania i przyjęcia, a także na imprezy gminne, powiatowe i jarmarki wojewódzkie. „Najczęściej wykonuję ją zimą i wiosną i nie może zabraknąć jej na święta zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Rogowa).
- Ostatnia modyfikacja:
- 09.10.2018 12:32 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 09.10.2018 12:32 Sławomir Mucha