Babka ziemniaczana
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-09-28 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podlaskim.
Wygląd:
Zależy od formy. Najczęściej stosuje się formy prostokątne.
Kształt:
Zależy od formy. Najczęściej stosuje się formy prostokątne.
Rozmiar:
Zależy od formy.
Barwa:
Z wierzchu ciemnobrązowa, wewnątrz ciemnoszara. W przypadku babki ziemniaczanej z mięsem po przekrojeniu widoczne kawałki boczku.
Konsystencja:
Raczej twarda. Od góry, ze względu na delikatne przypieczenie, twardsza.
Smak:
Zapach pieczonych ziemniaków właściwy dla babki ziemniaczanej.
Dodatkowe Informacje:
Produkt nie nadaje się do zamrażania.
Tradycja:
Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka. Jednym z takich produktów jest babka ziemniaczana. Składa się ona z tartych ziemniaków, smażonej słoniny, mąki, jajek oraz cebuli. Ze względu na liczne lasy, część z gospodyń wzbogaca babkę grzybami. Babka ziemniaczana, przygotowana przez profesjonalistę ma złocistobrązowy kolor i nigdy nie klei się do formy. Pieczona jest przez ok. 1-1,5 godz. na blasze – podawana na gorąco – krojona w prostokątne, rumiane porcje. Babka ziemniaczana, będąc jedną z najpopularniejszych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie, stała się przedmiotem licznych eksperymentów kulinarnych, dzięki czemu występuje w różnorodnych postaciach, podawana z wieloma rodzajami dodatków i sosów. Można ją kupić w wielu punktach garmażeryjnych na terenie województwa podlaskiego, jak również w gastronomii.
- Ostatnia modyfikacja:
- 17.07.2018 11:30 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 17.07.2018 11:30 Sławomir Mucha