W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Baleron nadwieprzański

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Baleron w osłonkach naturalnych; kątnicach, pęcherzach, obciągnięty siatką kurczliwą; osłonka przewiązana raz wzdłuż i kilkakrotnie w poprzek; bez osłonki – niesznurowany z pętelką do zawieszania.

Kształt:

Wędzonka w osłonkach naturalnych i bez osłonki – w kształcie nieforemnego walca, w osłonkach sztucznych – kształt prosty.

Rozmiar:

Zalecana długość do 30 cm, średnica do 12 cm.

Barwa:

Barwa powierzchni od jasno- do ciemnobrązowej z odcieniem czerwonym, z prześwitami tłuszczu i mięsa pod osłonką.

Konsystencja:

Konsystencja mięśni dość ścisła, tłuszczu miękka; plastry grubości 3 mm nie powinny się rozpadać; mięso może lekko oddzielać się od tłuszczu.

Smak:

Charakterystyczne dla wędzonek z mięsa peklowanego, wędzonego i gotowanego; smak w miarę słony z lekkim wyczuciem wędzenia; produkt soczysty.

Dodatkowe Informacje:

Wędzonka otrzymana z peklowanych karczków wieprzowych bez kości, wędzona, gotowana, półtrwała.

Tradycja:

Historię Baranowa rozpoczyna rok 1544. Dnia 18 marca 1544 roku król Zygmunt August zezwolił na założenie tego miasta.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}