Baleron nadwieprzański
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-18 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Baleron w osłonkach naturalnych; kątnicach, pęcherzach, obciągnięty siatką kurczliwą; osłonka przewiązana raz wzdłuż i kilkakrotnie w poprzek; bez osłonki – niesznurowany z pętelką do zawieszania.
Kształt:
Wędzonka w osłonkach naturalnych i bez osłonki – w kształcie nieforemnego walca, w osłonkach sztucznych – kształt prosty.
Rozmiar:
Zalecana długość do 30 cm, średnica do 12 cm.
Barwa:
Barwa powierzchni od jasno- do ciemnobrązowej z odcieniem czerwonym, z prześwitami tłuszczu i mięsa pod osłonką.
Konsystencja:
Konsystencja mięśni dość ścisła, tłuszczu miękka; plastry grubości 3 mm nie powinny się rozpadać; mięso może lekko oddzielać się od tłuszczu.
Smak:
Charakterystyczne dla wędzonek z mięsa peklowanego, wędzonego i gotowanego; smak w miarę słony z lekkim wyczuciem wędzenia; produkt soczysty.
Dodatkowe Informacje:
Wędzonka otrzymana z peklowanych karczków wieprzowych bez kości, wędzona, gotowana, półtrwała.
Tradycja:
Historię Baranowa rozpoczyna rok 1544. Dnia 18 marca 1544 roku król Zygmunt August zezwolił na założenie tego miasta.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl