Baleron wędzony z Wisznic
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-09-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. lubelskim
Wygląd:
Karkówka obciągnięta siatką wędzarniczą z zawiązaną na końcu pętelką do zawieszania.
Kształt:
Nieforemny walec o długości do 30 cm, średnica przekroju do 10 cm.
Rozmiar:
Waga do 1,50 kg.
Barwa:
Brązowa z odcieniem ciemnej wiśni, na przekroju ciemnoróżowa.
Konsystencja:
Lekko soczysta, miękka.
Smak:
Słonawy o zapachu wędzonki pochodzącej z wędzarni opalanej drewnem olchowym.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Gmina Wisznice położona jest w pasie granicznym wschodniej Polski, na terenie Polesia Zachodniego, w bliskiej odległości od przejścia granicznego z Białorusią. Wisznice są gminą wiejską o charakterze w głównej mierze rolniczym, której obszar jej nieuprzemysłowiony. W gminie przygotowywane są różne wyroby wędliniarskie, a wśród nich baleron wędzony z Wisznic. Swój charakterystyczny smak i soczystość zawdzięcza bardzo dobrej jakości wysoko wyselekcjonowanego surowca, tj. trzody chlewnej hodowanej na tych terenach. Ponadto, dodatku naturalnych przypraw oraz odpowiedniemu wędzeniu. „Jest dobrze doprawiony, soczysty, nie za tłusty i ma niepowtarzalny smak” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic). Wędzenie odbywa się suchym drewnem olchowym w zamykanych wędzarniach. Dla zachowania prawidłowego procesu przygotowania baleronu w trakcie wędzenia kije z wędlinami są przekładane z wyższych na niższe i odwrotnie oraz przekręcane są wózki wędzarnicze. Baleron wędzony z Wisznic spożywany jest podczas różnych uroczystości: „wychowałam pięciu synów a co się z tym wiąże było bardzo dużo uroczystości rodzinnych (chrzciny, komunie, wesele, odpusty, święta) na każdej z nich nigdy nie zabrakło baleronu z Wisznic” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Wisznic).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:22 administrator gov.pl