Barszcz szczawiowy z Radziwiłłowa
15.05.2019
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-14 w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. mazowieckim.
Wygląd
Niezbyt gęsta ciecz z widocznymi kawałkami liści szczawiu. Bryła z ziemniaków lub całe ziemniaki
Kształt (zewnętrzny i na przekroju)
Przyjmuje kształt naczynia
Wielkość
Zależna od naczynia, w którym jest podawana
Barwa
Barwa jasno szara z zielonkawym odcienie, jasnożółta barwa ziemniaków
Konsystencja
Płynna, lekko zawiesista z dodatkiem ziemniaków, ewentualnie gotowanego jajka
Smak i zapach
Smak kwaskowy, lekko słony z wyczuwalnym posmakiem i aromatem włoszczyzny
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego
Radziwiłłów Mazowiecki to wieś położona w Gminie Puszcza Mariańska. Tereny gminy należą do najpiękniejszych miejsc na Mazowszu. To kraina sosnowych lasów, morenowych wzgórz i krajobrazu wód pradolinowych. Prawie połowa gminy objęta jest ochroną prawną. Okolice Radziwiłłowa Mazowieckiego słyną z wysokiej jakości produktów regionalnych i tradycyjnych.
Większość terenów leśnych obejmuje Bolimowski Park Krajobrazowy. Historycznie tereny te należały do dóbr Radziwiłłów zamieszkujących dwór znajdujący się w leżącym nieopodal Nieborowie. Zupy w tym regionie gotowano według tradycyjnych przepisów.
Te o smaku kwaśnym, jak owocowe, szczawiowe i z kapusty nazywano „borscem” (barszczem). Charakterystyczną zupą dla tego obszaru jest barszcz szczawiowy, czyli szczawiowa. Gotowano ją na wiele różnych sposobów. Na obiad świąteczny gotowano ją na lekkim rosole drobiowym lub na kościach z dodatkiem włoszczyzny.
Do przyrządzenia szczawiowej, krojono drobno umyty i przebrany szczaw a następnie gotowano w małej ilości wody, lub duszono na maśle. Podduszony szczaw łączono z wywarem z włoszczyzny, chwilę gotowano, doprawiano do smaku solą i pieprzem, a następnie zaprawiano śmietaną z dodatkiem mąki gryczanej. Barszcz podawano z grzankami, jajami gotowanymi na twardo, z ziemniakami, kluskami, kaszą jaglaną lub chlebem. Wiosną oraz latem barszcz szczawiowy gotowano ze świeżo zerwanego szczawiu, zaś zimą ze szczawiu solonego.
- Ostatnia modyfikacja:
- 15.05.2019 15:01 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 15.05.2019 15:01 Sławomir Mucha