W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Beskidzkie szpyrki (wyrzoski)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-02 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

beskidzkie szpyrki

Wygląd:

Brązowe kosteczki stopionej słoniny, boczku, okrawki mięsa zanurzone w kleistej, tłustej cieczy.

Kształt:

Zawiesista ciecz z ciemnymi kawałkami mięsa.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemne i jasne brązowe kosteczki oraz jasno brązowa ciecz.

Konsystencja:

Chrupiące twarde kawałki mięsa w tłustej kleistej cieczy.

Smak:

Smak słony z nutą wędzonki. Zapach charakterystyczny dla smażonego tłuszczu i mięsa.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Szpyrki to tłuste „okrawki” odcinane od boczku, polędwicy, schabu lub szynki w trakcie przyrządzania przetworów z mięsa. Na Śląsku Cieszyńskim szpyrki występują pod nazwą wyrzoski. Te tłuste kawałki wkłada się do brytfanki, dodaje sól, pieprz, kminek, majeranek, dobrze miesza i wytapia przez chwilę, po czym dolewa się łyżkę wody. Następnie dodaje się roztarty czosnek, cebulę i wstawia do piekarnika. Rozróżnia się szpyrki „białe” i „czarne”. Te czarne zawierają więcej odkrojonego mięsa i sprawiają wrażenie przypalonych i są bardziej chrupiące. W regionalnej kuchni terenów Beskidów stosuje się szpyrki jako składnik wielu potraw i produktów dla poprawienia ich smaku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 12:52 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 12:52 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}