Beskidzkie szpyrki (wyrzoski)
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-02 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim
Wygląd:
Brązowe kosteczki stopionej słoniny, boczku, okrawki mięsa zanurzone w kleistej, tłustej cieczy.
Kształt:
Zawiesista ciecz z ciemnymi kawałkami mięsa.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Ciemne i jasne brązowe kosteczki oraz jasno brązowa ciecz.
Konsystencja:
Chrupiące twarde kawałki mięsa w tłustej kleistej cieczy.
Smak:
Smak słony z nutą wędzonki. Zapach charakterystyczny dla smażonego tłuszczu i mięsa.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Szpyrki to tłuste „okrawki” odcinane od boczku, polędwicy, schabu lub szynki w trakcie przyrządzania przetworów z mięsa. Na Śląsku Cieszyńskim szpyrki występują pod nazwą wyrzoski. Te tłuste kawałki wkłada się do brytfanki, dodaje sól, pieprz, kminek, majeranek, dobrze miesza i wytapia przez chwilę, po czym dolewa się łyżkę wody. Następnie dodaje się roztarty czosnek, cebulę i wstawia do piekarnika. Rozróżnia się szpyrki „białe” i „czarne”. Te czarne zawierają więcej odkrojonego mięsa i sprawiają wrażenie przypalonych i są bardziej chrupiące. W regionalnej kuchni terenów Beskidów stosuje się szpyrki jako składnik wielu potraw i produktów dla poprawienia ich smaku.
- Ostatnia modyfikacja:
- 23.10.2018 12:52 Sławomir Mucha
- Pierwsza publikacja:
- 23.10.2018 12:52 Sławomir Mucha